Гингивита е често срещано заболяване. То засяга както млади, така и възрастни пациенти, но като цяло се среща по-често при млади индивиди, докато при по-възрастни обикновено е прогресирало в пародонтит.

Какво представлява гингивита?

Гингивита представлява възпаление на венците, което не засяга зъбодържащия апарат. То може да обхваща един или няколко зъба, но по-често е генерализирано и обхваща гингивата около всички зъби. Възпалението около отделен зъб или група зъби може да бъде свързано с даден вид локална травма, премахването на която обикновено води до решаване на проблема.

Гингивита най-често обхваща венците около всички зъби, като в дадени зони възпалението е по-силно изразено, отколкото в други.

Какво го причинява?

Причините за наличието на такова заболяване могат да бъдат много, но най-честата е натрупването на плака и зъбен камък около шийките на зъбите. Нередовното и неправилно миене на зъбите води до натрупване на плака и зъбен камък. Те са среда за развитие на микроорганизми, които водят до възпаление на венците.

Гингивита водо до зачервяване на венците, поява на лош дъх и кървене при миене. Важно е лечението да бъде своевременно, защото в противен случай заболяването може да прерасне до пародонтит/пародонтоза и загуба на зъби.

 

4.5/5 - (4 отзива)