Порцелановите фасети са най-иновативното решение при дефекти в зъбната редица и несъвършенства в естетиката на усмивката.

Благодарение на фасетите, които се залепват на предната част на зъбите, успешно може да бъде подобрена линията на Вашата усмивка. Те се изработват от материали, които са устойчиви на оцветяване, с което не само подобряват формата на зъбите, но и придават естествена белота и блясък на усмивката.

В статията Ви даваме отговори на следните въпроси:

 1. Какво представляват фасетите?
 2. Какво може да бъде подобрено чрез поставяне на фасети?
 3. Видове фасети
 4. Грижа за фасетите
 5. Колко струват фасетите?
 6. Защо да прибегнем до поставянето на фасети?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФАСЕТИТЕ?

Фасетите са керамични, фотополимерни или порцеланови люспи с дебелина от 0,3 до 1 мм, които се залепват за повърхността на фронталните зъби.

За да се получи максимално добра адхезия към зъба, т. е. фасетата да се прикрепи и пасне идеално на повърхността му, е необходимо частичното му изпиляване и набраздяване на тази повърхност. Редуцирането на зъбен емайл е минимално, като се цели фасетата да прилегне максимално добре, да защитава венеца и зъба, и да коригира несъвършенствата. Някои от модерните материали позволяват поставянето на фасети да стане без изпиляване на естествените зъби.

Друга причина за изпиляването на зъбите при поставяне на фасети е необходимостта да се осигури място за тях в устната кухина.

КАКВО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДОБРЕНО ЧРЕЗ ПОСТАВЯНЕ НА ФАСЕТИ?

Като дял от естетичната стоматология, фасетите се използват за козметични корекции при:

 • преоцветяване на емайла
 • отчупване на парченца от зъба
 • несъвършенства във формата на зъбите
 • разстояние между зъбите
 • частично криви зъби
 • прекалено големи зъби
 • подобряване на захапката

ВИДОВЕ ФАСЕТИ

Съществуват няколко вида фасети според материалите, от които са изработени.

Порцеланови фасети

Поради естествената светлопропускливост на порцелана, този вид фасети придават естествена красота на усмивката. Те стоят най-живо в устата на пациента. Предимство на порцелана пред материалите за бондинг изграждане е неговата стъклоподобна структура.

Друго тяхно предимство е значително по-голямата им дълготрайност и факта, че са по-устойчиви на оцветяване. Те не променят цвета си, в сравнение с фотополимерните фасети за зъби.

ФасетиКерамични фасети

Това е другото наименование на порцелановите фасети.

Фотополимерни фасети

Представляват тънки фотополимерни пластинки. Изработват се с едно посещение при стоматолога.

Този вид фасети успешно заличават дефектни или стари пломби на предните зъби и абразия на зъбите (разрушаване на зъбните тъкани, особено около зъбните шийки, причина за което са най-често механични фактори).

Директните фотополимерни фасети се изработват на момента, като върху гипсов модел на зъбите на пациента се извършва диагностичен моделаж.

Усмивка на жена с порцеланови фасети

Порцеланови фасети | IG Dental

ГРИЖА ЗА ФАСЕТИТЕ

Фасетите са трайни, но те не са вечни. С правилната грижа те могат да издържат 10 години или повече. За да се грижите за вашите фасети, трябва:

 • Да миете зъбите си два пъти дневно с флуоридна паста за зъби.
 • Да използвате конец за зъби веднъж дневно.
 • Да посещавате вашия зъболекар за редовни прегледи и почиствания.
 • Да избягвате да ядете твърди храни, които могат да чупят или да чипят вашите фасети.
 • Да избягвате да пиете оцветени напитки, които могат да оцветят вашите фасети.

КОЛКО СТРУВАТ ФАСЕТИТЕ?

Цените на фасетите са различни в различните клиники, най-често цената се определя според броя фасети.
Ако се цели цялостното подобряване на вида на зъбите и придобиване на естетична и красива усмивка, е необходимо да се поставят осем фасети за добър вид на фронталните зъби. В зависимост от необходимостта за коригиране на усмивката пациентите могат да поставят от една до десет фасети за зъби.

Фасети цени

В дентална клиника IG Dental цената за поставяне на керамична фасета е 800 лв.

Цена на фотополимерна фасета между 120-180 лв.

ЗАЩО ДА ПРИБЕГНЕМ ДО ПОСТАВЯНЕТО НА ФАСЕТИ?

Това е идеалното за Вас решение в случаите, когато Ви притесняват:

 • оцветени и неправилно подредени зъби
 • когато зъбите ни са напукани или между тях има разстояние
 • когато имаме единични или група от криви/изтрити зъби.

С поставянето на фасети върху повърхността на зъбите, пациентите избират един атравматичен метод на лечение и естетична корекция на вида на зъбите. При този метод се отнема много малко от емайла на зъба, в сравнение със стандартните металокерамични коронки, при които изпиляването е в по-голям размер.
При посещението в стоматологичния кабинет, вашият дентален лекар ще прецени дали е необходимо да се редуцира зъба, на който ще бъде поставена фасета. Дори и това да се наложи, изпиляването на зъба е минимално.

Фасети София

Избирайки нашата клиника, разположена в сърцето на София, Вие трябва да знаете, че поставянето на фасети няма да Ви отнеме време, а изпиляването на зъбите ще бъде извършено под упойка, за да не изпитвате дискомфорт по време на процедурата.

Всички манипулации в IG Dental ще бъдат извършени от опитен и внимателен стоматолог, специализиран в областта на естетичната медицина.

Наред с подобряване на вашето орално здраве, Вие ще придобиете значително по-високо самочувствие и ще подобрите социалните си контакти, взаимоотношенията с близки и познати и най-вече ще се избавите от притесненията, които до този момент са ви създавали кривите или оцветени зъби.

Създайте си ново, по-добро самочувствие и погледнете по нов начин на света, като се усмихвате без притеснения, живеете пълноценно и с мисълта, че сте се погрижили добре за своето дентално здраве.

СВЪРЖИ СЕ С НАШИЯ ЕКИП

Изпрати ни съобщение

Запази час за преглед сега:

 

4.4/5 - (71 отзива)