Родожила е комбиниран антибиотичен препарат, съставен от два антимикробни агента – метронидазол и спирамицин.

Спирамицина е антибиотик от групата на макролидите, а метронидазола от имидазолите. Количестовото на спирамицина в родожила е означено в международни единици – 750 000, а на метронидазола в милиграми – 125.

Родожил антибиотикВ миналото Родожила е бил често прилаган за лечение на пародонтит и други възпалителни заболявания в устната кухина и венците. Метронидазола покрива анаеробния спектър от микроорганизми, а спирамицина, като част от макролидите, се отделя в по-голямо количество със слюнката, което се е смятало за предпоставка за по-лесно и адекватно лечение на пародонталните заболявания.

Според старите разбирания Родожила е таргетен антибиотик при лечение на пародонтит и пародонтални заболявания. Смятало се е, че комбинацията между антибиотик от групата на макролидите (имат повишена концентрация в слюнката) и метронидазол (действа на анаеробните микроорганизми) би неутрализирала всички причинители на пародонтални заболявания. Често са били назначавани курсове с Родожил пролет и есен за лечение на пародонтит. Понякога изписването му в началото на лечението на даден пациент може да бъде грешка, така че е препоръчително да се доверите на опитен зъболекар, който има опит с такива случаи, в които се използва този антибиотик. Ако имате проблеми или непоносимост към някои захари, то задължително трябва да му споделите тази информация.

Съвременните разбирания за лечение на пародонтит са коренно различни. Установено е че микроорганизмите, причиняващи пародонтални заболявания, живеят в бактериални общества в натрупаната зъбна плака и зъбен камък.

Без механично почистване на така изградените консорциуми е невъзможно лечението на пародонталното заболяване.

Бактериалните общества изграждат отбранителен механизъм срещу антимикробните препарати и дозите, необходими за унищожаването им, са многократно по-високи. Или казано по друг начин –

няма смисъл да пиете какъвто и да било антибиотик, ако зъбната ви плака и камък не се премахнати от зъбите и венците.

От първостепенно значение е професионалната орална хигиена и грижите в обучение на пациента за правилно миене на зъбите. Денталният специалист, на който сте се доверили, трябва внимателно да ви обясни как да се грижите за себе си по оптимален начин, както и как се съхранява родожил, както и какви са евентуалните последствия от неговото използване.

Доказано е че безразборното пиене на антибиотици, както и провеждането на периодични курсове с различни антимикробни препарати, не водят до трайно излекуване от пародонтални или венечни заболявания. Ефектът от такъв прием на антибиотици е с много кратък период.

Съвременното лечение е изградено на базата адекватна механична терапия и премахване на факторите, водещи до пародонтално и гингивално възпаление. Изписването на даден антибиотичен препарат може да бъде част от комплексното лечение на заболяването, но при адекватно проведена терапия все по-рядко се налага назначаването му.

 

 

3/5 - (285 отзива)