Как се използва конец за зъби?

Почистването на зъбите с конец е важен навик за поддържането на добра орална хигиена. По този начин се почиства и отстранява заседналата между зъбите храна, а това, от своя страна, намаля количеството бактерии и плака в устата, както и шанса да се образува кариес или пулпит.

Въпреки, че повечето хора мият зъбите си всеки ден, не всеки ги почиства и с конец.

Разбира се, не е достатъчно просто да почиствате с конеца, а и да го правите правилно. Неправилното почистване може потенциално да увреди вашите венци и впоследствие зъби. Така че, ако не сте сигурни как точно да го правите, първо прочетете нашите насоки стъпка по стъпка, или изгледайте видеото веднага след тях.

Как да си почистим зъбите с конец в 5 стъпки

  1. Откъснете около 50см конец за зъби. За да го държите правилно, навийте по-голямата му част около двата си средни пръста. За всеки зъб ви трябват около 5см чист конец.
  2. Дръжте конеца опънат с палци и показалци
  3. Поставете конеца за зъби между два зъба. Внимателно го приплъзвайте нагоре-надолу, като го търкате в двете страни на всеки зъб. Не прокарвайте конеца по венците си. Това може да ги увреди.
  4. Когато конецът достигне венците ви, извийте го в основата на зъба, за да образувате С-образна форма. Това позволява на конеца да влезе в пространството между венците и зъба.
  5. Повторете стъпките, докато преминавате от зъб на зъб. За всеки зъб използвайте нова, чиста част от конеца.

Видео

Кога е най-добре да използваме конец за зъби?

Да знаем кога е най-подходящо да почистим зъбите си с конец също допринася за доброто ни орално здраве. Някои хора имат рутина първо да мият зъбите си и след това да ги почистват с конец, а е по-ефикасно да го правим по обратния ред.

Първо използвайте конец и след това четкайте зъбите с паста.

Почистването с конец помага да отстраним храната, останала в междузъбното ни пространство, докато четкането премахва всички остатъчни частици от устата и от достъпните зъбни повърхности. Ако първо изчеткаме и след това използваме конец за зъби, храната и плаката остават в устата ни до следващото миене.

Почистването на зъбите с конец помага както за премахване на бактерии, плака и храна, така и за намаляване вероятността да се появи кариес и заболяване на венците като гингивит. Наред с редовното четкане и почистване с конец, не забравяйте да планирате редовно посещение при стоматолог поне веднъж годишно.

 

 

 

5/5 - (1 отзива)