Подути венци причини и превенция

Подутите венци обикновено се дължат на заболяване – гингивит и впоследствие пародонтит. Наред с това и други фактори като недостиг на хранителни вещества, хормонални промени или инфекции могат да окажат влияние.
Подутите венци често са раздразнени, чувствителни и дори причиняващи болка.

Венците са твърда, розова тъкан, която покрива челюстната ви кост. Тази тъкан е дебела, влакнеста и пълна с кръвоносни съдове.
Когато се подуят, те изпъкват и се зачервяват. Това изпъкване се забелязва най-добре там, където венеца се среща със зъба. Понякога венците могат да се подуят толкова, че да започнат да скриват части от зъбите. Може също да забележите, че кървят по-лесно, когато миете зъбите си или използвате конец.

Какво може да доведе до подуване на венците?

Въпреки че подутите венци често се появяват поради гингивит, много други фактори могат да допринесат, включително бременност, прекомерно консумиране на вредна храна или определени видове инфекции.

 • Гингивит
  Гингивитът е най-честата причина за подуване на венците. Той се дължи на натрупаните зъбна плака и зъбен камък. Зъбната плака и камъкът се натрупват най-лесно на границата между зъба и венеца и, ако не се почистят, се образуват бактерии. Те могат освен да причиняват кариес, да доведат и до възпаление на венците по-известно като гингивит.
  Много хора не знаят, че имат гингивит, защото симптомите могат да бъдат и леки. Въпреки това, ако не се лекува, гингивитът може в крайна сметка да доведе до много по-сериозно състояние, наречено пародонтит и възможна загуба на зъби. Това е състояние, което изисква лечение на венци с лазер от зъболекар.
 • Бременност
  Подуване на венците може да се появи и по време на бременност. Приливът на хормони, които женското тяло произвежда по време на бременност, може да увеличи притока на кръв във венците. Това увеличаване може да доведе до по-лесно раздразнение, което да причини подуване.
  Тези хормонални промени също могат да попречат на способността на тялото да се бори с бактериите, които обикновено причиняват инфекции на венците. Това може да увеличи шансовете за развитие на гингивит.
 • Липса на витамини
  Чрез здравословната храни си набавяме витамини, но ако консумираме основно полуфабрикати и храни от консерва, има вероятност да ни липсват ключови витамини. Недостигът на витамини B и C може да причини подуване на венците. Витамин С, например, играе важна роля в поддържането и възстановяването на вашите зъби и венци. Ако нивата на витамин С паднат твърде ниско, може да развиете скорбут. Скорбутът може да причини анемия и заболяване на венците.
 • Инфекция
  Инфекциите, причинени от гъбички и вируси, потенциално могат да причинят подуване на венците. Ако имате херпес, това може да доведе до състояние, наречено остър херпесен гингивостоматит, което причинява подути венци.
  Нелекуваният кариес може да доведе до зъбен абсцес. Незабавно посетете стоматолог.

Други причини за проблеми с венците

 • лошо пасващи зъбни протези
 • чувствителност към паста за зъби или вода за уста
 • частици храна, заседнали между зъбите и венците
 • страничен ефект на лекарство и т.н.

Как да предотвратя подуване на венците?

Има някои превантивни мерки, които можете да предприемете, за да избегнете възпаление на венците.

 • Грижа за устната кухина
  Почиствайте редовно с четка и конец, особено след хранене. Някои видове пасти за зъби съдържат съставки, които могат да помогнат за подобряване на оралното здраве чрез намаляване на чувствителността на зъбите, успокояване на текущо възпаление, намаляване на натрупването на зъбен камък или предотвратяване на ерозията на емайла.
  Посещавайте зъболекар на всеки 6 месеца и говорете с него относно водите за уста и пастите за зъби, които могат да помогнат за здравето на венците.
 • Максимално ограничете стреса
  Някои изследвания показват, че хроничният стрес може да бъде свързан с повишен риск от заболяване на венците.
  Не само това, но стресът може също така да увеличи сериозността на проблемите с венците и да намали ефективността на лечението.
  Поддържането на нивата на стрес под контрол може да помогне за предотвратяване на подуване на венците и да подобри оралното здраве. Практикуването на йога, медитация или упражнения за дълбоко дишане са няколко прости и ефективни стратегии за облекчаване на стреса.

Как да облекчите вече подути и раздразнени венци?

Ако сте забелязали, че венците ви са подути, опитайте следното:

 1. Четкайте поне два пъти на ден и редовно почиствайте с конец. Повечето подути венци са вследствие от гингивит. Незабавно посетете стоматолог.
 2. Уверете се, че вашата паста за зъби (или вода за уста) не дразни венците ви. Ако смятате, че тези продукти причиняват раздразнения, опитайте друга марка.
 3. Избягвайте тютюневите изделия и алкохолните напитки, тъй като те могат допълнително да раздразнят венците ви.
 4. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, за да сте сигурни, че имате добре балансирана диета.
 5. Не яжте храни като месо, пуканки, чипс или ядки, които могат да заседнат между зъбите и венците ви.
 6. Избягвайте сладки напитки и храни.

Най-важното е да не пренебрегвате здравето на венците си. Опитайте домашни средства, но ако те са неефективни, посетете зъболекар, за да се уверите, че подуването не е симптом на нещо по-сериозно.

 

 

4.3/5 - (15 отзива)