Електрически четки за зъби

Поддържането на добра орална хигиена е от съществено значение за здравето ни. Тя предотвратява появата на зъбен камък, кариес, кървене на венците и пародонтит. За да се грижим добре за зъбите и венците, се нуждаем от добра четка. Такива са електрическите четки, които позволяват да се постигне максимална ефективност при почистването на зъбите и те да са винаги в отлично състояние – бели и здрави.

Съдържание:

  1. Какво представлява електрическата четка за зъби?
  2. Как работи електрическата четка за зъби и защо е толкова ефективна?
  3. Механична или електрическа четка за зъби
  4. Как се използва електрическа четка за зъби?
  5. Каква електрическа четка за зъби да си купя?

Какво представлява електрическата четка за зъби?

Преди да отговорим на този въпрос, нека да видим какви функции възлагаме на една такава проста процедура, каквато е миенето на зъбите?

Редовното миене на горните и долните зъби за няколко минути след хранене осигурява премахването на зъбната плака и отстраняването на остатъците от храна. Но то има и друга цел – масаж на венците, който е важен за поддържането на тяхното здраве. Миенето на зъбите традиционно се прави с обикновена четка за зъби. Електрическата обаче е много по-добра от нея -премахва плаката по-ефективно, омекотява и спомага за лесното отделяне на вкаменените отлагания по зъбите.

Как работи електрическата четка за зъби и защо е толкова ефективна?

Необичайно високата маневреност и специфичният дизайн на почистващата глава на електрическата четка, в комбинация с различна дължина на нейните влакна, осигуряват достъп навсякъде – включително и на местата, където обикновената четка не може да проникне.

Друг фактор за по-добрата ефективност е големият брой движения. Изчислено е, че само за няколко минути работа електрическата четка за зъби прави толкова движения, колкото с обикновената могат да се направят за един час.

Точно тези качества са в основата на голямата популярност на електрическите четки за зъби. А също и достъпната им цена. Но все пак вероятно всеки, който не е специалист, би изпитал известно затруднение при избора на най-подходящия модел.

Механична или електрическа четка за зъби

Препоръчително е да имате и от двата вида четки, като някои стоматолози дори препоръчват да се ползва механична четка сутрин, а електрическа вечер. Защо е подходящо все пак винаги да имате и ръчна четка под ръка, ще обясним в следващите редове.

Плюсове на механичните четки

 • Механичните четки са по-достъпни от гледна точка на разходи за покупка и подмяна, докато електрическите са доста по-скъпи и главите също са консуматив, който трябва да се сменя 3-4 пъти годишно
 • Механичите четки се предлагат в много по-голям избор от размери, твърдост на косъмчетата, форма на влакната и т.н.
 • Те не изискват електричество, за да работят – удобни при пътуване, къмпинг и т.н.
 • Безопасни за децата

Плюсове на електрическите четки

 • Много повече на брой движения на четката по повърхността на зъбите, сравнено с механична четка
 • По-лесна за експлоатация от хора на преклонна възраст или такива със затруднено движение на ръцете, раменете, главата
 • Таймер, с който се следи продължителността на четкане
 • Лесно сменящи се глави, които може да сменяте според състоянието на зъбите и венците си към дадения момент.

Как се използва електрическа четка за зъби?

Повечето електрически четки за зъби правят от 5000 до 30 000 движения в минута, поради което и самото почистване отнема много по-малко време, отколкото ако използвате механична четка.

За да използвате правилно електрическата четка за зъби:

 1. поставете паста за зъби върху главата на четката и дръжте четката под 45 градусов ъгъл спрямо зъбите.
 2. Чак след това включете  четката (ако включите четката с паста преди да я сложите в устата си, ще изпръскате с паста за зъби самите вас и банята ви) и започвайте да я местите от зъб на зъб. По-малките кръгли глави на повечето електрически четки за зъби обикновено мият по един зъб наведнъж.
 3. Движете електрическата четка по предната повърхност, задната повърхност и дъвкателните повърхности на всеки отделен зъб.
 4. Когато приключите с четкането, изплакнете главата на четката с вода и я оставете да изсъхне.

Въпреки че използвате електрическа четка за зъби, вие отново трябва да прекарате около две минути в четкане, за да сте сигурни, че сте почистили всеки зъб. Удобството тук е, че повечето четки имат вграден таймер и не ви се налага да засичате време.

Каква електрическа четка за зъби да си купя?

Какво трябва да знаем, за да открием най-подходящия модел електрическа четка за зъби?

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е дизайнът на главата. Точно той определя какви движения може да извършва четката. Най-простото устройство ви позволява да извършвате абсолютно същите възвратно-постъпателни движения, които извършвате ръчно с обикновена четка, само че с по-голяма скорост.

Главите на електрическите четки за зъби, които извършват кръгови движения и са допълнени от пулсация, имат още едно предимство – те омекотяват плаката в пространствата между зъбите и по протежение на венците, вследствие на което тя бива отстранена.

Проучванията показват, че точно тези модели са най-ефективни. Главата с два диска осигурява мигновено почистване в две посоки – отпред и отвътре. Вярно е, че в този случай маневреността ще бъде по-ниска, но предвид голямата скорост, която като цяло развиват електрическите четки, това е съвсем дребен проблем.

Освен по вида на движенията, електрическите четки се различават и по дължината и степента на твърдост на космите. Като най-функционални за средностатистическия потребител се препоръчват четките с кръгла глава, които почистват корените на зъбите, оголени при заболяването пародонтоза. Четката прониква в междузъбните пространства и внимателно премахва остатъците от храна и плака от тях. Електрическите четки с по-меки косми пък се препоръчват за хора, които страдат от повишена чувствителност на зъбите.
За да не сменяте четката твърде често, можете да закупите модел с променливи дюзи.

 

 

Хареса ли ти статията?