Пародонтоза/пародонтит е често срещано заболяване на зъбодържащия апарат. Разпространението ѝ е голямо и засяга повечето от хората над 40 годишна възраст, но често се среща и в по-млада възраст.

Пародонтозата често се възприема като възпалени венци или оголване на зъбите – което видимо изглежда като удължаване на коронката им. Лошото е че този видим ефект е съпроводен със загуба на меки тъкани и кост, които са ключови за стабилността на съзъбието.

Пародонтозата/пародонтита може да бъде генерализирана или локализирана – да обхваща всички зъби или само няколко на брой. По-често тя се открива като генерализиран процес със засягане по – голямата част от съзъбието.

Ключово за превенция от пародонтоза/пародонтит е старателните орално – хигиенни процедури и редовните профилактични прегледи и почистване на зъбен камък. Зъбната плака и камък са етиологични за развитието на пародонтоза. Те предоставят изключително добра среда за колонизиране с микроорганизми, атакуващи падонта. По тази причина пародонтално здравите пациенти трябва да почистват своята зъбна плака и камък два пъти годишно.

 

 

 

4.7/5 - (4 отзива)