Почистване на зъбен камък

Образуването и натрупването на зъбен камък е строго индивидуален процес. Още с израстването на зъбите по тях започват да се отлагат минерални соли и се натрупва зъбна плака. Зъбната плака представлява невидимо наслагване върху зъбите от гликопротеин и липиди, доставени от слюнката.

Зъбният камък в своята същност представлява втвърдена (минерализирана) зъбна плака.

Зъбен камък | IG Dental

Лошата орална хигиена и непочистеният зъбен камък са основната причина за появата на пародонтит, образуването на кариеси и наличието на лош дъх.

Съдържание:

  1. Какво представлява зъбният камък?
  2. Къде се отлага зъбният камък?
  3. Как се почиства зъбният камък?
  4. От какво зависи образуването на зъбен камък?
  5. Последствия от нередовно почистване на зъбен камък

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗЪБНИЯТ КАМЪК?

Това е натрупване на калциев фосфат, калциев карбонат, остатъци от храна, органични вещества и мъртви клетки от устната лигавица по зъбите.

Зъбният камък притежава жълтеникав цвят, при пушачите се наблюдава и потъмняване на зъбите, особено по вътрешната страна на долните зъби, поради допълнителното тютюнево наслагване.

Зъбният камък е с пореста структура и това благоприятства популацията на микроорганизми и бактерии в него, които впоследствие нарушават емайла на зъба. Те не могат да бъдат премахнати с обикновена четка и паста.

Ако зъбният камък не се отстранява професионално, той става причина за лош дъх и възпаление на венците, което води до тяхното подуване, кървене и заболявания, които водят до загуба на зъби. Поради тази причина е необходимо редовното му почистване в стоматологичен кабинет.

КЪДЕ СЕ ОТЛАГА ЗЪБНИЯТ КАМЪК?

Той може да се натрупа по повърхностите на абсолютно всички зъби.

Най-често се забелязва от вътрешната страна на долните предни зъби и от външната страна на горните крайни зъби /кътници/, където са разположени изводите на слюнчените жлези.

Почистването на зъбен камък се извършва профилактично от стоматолог на всеки 6 месеца и на всеки три месеци при пациенти, страдащи от пародонтит.

КАК СЕ ПОЧИСТВА ЗЪБНИЯТ КАМЪК?

Премахването на зъбния камък на зъбен камък се извършва със специални ултразвукови уреди, които правят процеса бърз, ефективен и безболезнен. Работи се в пространствата между зъбите и под венеца. След като зъбният камък бъде почистен изцяло, е необходимо зъбите да се полират с цел заличаване на малките неравности от зъбния камък, останали по зъбите след почистването. Полирането на зъбните повърхности е необходимо, защото в противен случай натрупването на нови отлагания започва много по-бързо.

ОТ КАКВО ЗАВИСИ ОБРАЗУВАНЕТО НА ЗЪБЕН КАМЪК?

Факторите и скоростта на натрупване на зъбен камък са индивидуални.
Все пак можем да отбележим няколко:
– вида и състава на слюнчената секреция – при пациенти, с по-високо съдържание на фосфор, калций и други минерали в слюнката, натрупването на зъбен камък е по-изявено
– начина на живот и хранене
– хигиена на зъбите и устната кухина
– промените в РН-то на слюнката – повишената киселинност на слюнката води до образуването на зъбен камък,
– индивидуалния зъбен статус и състояния, при които е невъзможно самопочистване.
При наличие на зъбен камък и навлизане на микроорганизми в порестата му структура, не може да бъде извършено ефективно почистване само с четка и паста за зъби.

Наред с ежедневните навици за орална хигиена, трябва да се посети дентална клиника, за да се отстрани зъбния камък. Само по този начин се премахват микроорганизмите, които причиняват увреждане на тъканите на зъба и венците. Процедурата е свързана с прецизно почистване на зъбите и полирането им. С полирането на зъбите, повърхността им се заглажда и цвета им става по-бял. По този начин се предотвратява и по-бързото натрупване на нов зъбен камък.

С отстраняването на зъбния камък зъбите не само изглеждат по-добре, но и стават по-здрави, венците се стягат, предотвратява се кървенето и подуването им, преодолява се проблема с лошия дъх, намалява риска от възпаления на венците и образуването на кариеси.

ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ НЕРЕДОВНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБЕН КАМЪК

Натрупването на зъбен камък може да доведе до редица сериозни проблеми за зъбите и венците, включително:

Гингивит: Гингивитът е възпаление на венците, причинено от бактериите в зъбния камък. Симптомите на гингивита включват зачервяване, подуване и кървене на венците. Ако не се лекува, гингивитът може да прерасне в по-сериозно заболяване, наречено пародонтит.

Пародонтит: Пародонтитът е инфекция на венците и костите, които поддържат зъбите. Той може да доведе до разхлабване и загуба на зъби. Симптомите на пародонтита включват кървене от венците, гнойни джобове между зъбите и венците, както и отдръпване на венците.

Загуба на кост: Зъбният камък може да раздразни венците и да причини тяхното отдръпване. Това може да повлияе корена на зъба, което го прави по-податлив на кариес. Зъбният камък може също така да атакува костта, която поддържа зъбите, което може да доведе до тяхната загуба.

Лош дъх (халитоза): Бактериите в зъбния камък произвеждат летливи съединения на сярата, които причиняват лош дъх.

Естетически проблеми: Зъбният камък може да направи зъбите ви да изглеждат жълти.

В стоматологичен кабинет IG Dental можете да получите професионално почистване на зъбен камък и всички другидентални услуги, от които имате нужда.

Свържи се с нашия екип

Запази час за преглед сега:

 

4.3/5 - (42 отзива)