На много от хората не им е ясно какво е зъбен камък и защо трябва да бъде отстранен. Затова ние сме длъжни да ви обясним всичко за зъбния камък, вредата от него и как да го отстраним. Зъбният камък е минерализирана зъбна плака, която е меко аморфно отлагане по зъбите. Когато е в малко количество тя е безцветна и невидима, но неговата грапава повърхност е идеално място за развитие на патогенни микроорганизми.

Структурата му го прави резервоар за токсични бактерии, които са вредни и за съседни венечни структури. Зъбният камък е надвенечен и подвенечен. Надвенечният зъбен камък се намира по клиничната корона на зъбите. Цветът му е от светложълт до тъмно кафяв, които се наблюдава при пушачите или в случай, че дълго време не е бил премахван. Този тип се отстранява по-лесно.

Докато подвенечният зъбен камък се открива трудно дори и при преглед, защото е скрит дълбоко във венечния джоб и има серумен произход, заради което почистването му е трудно. Редовното почистване от стоматолог е гаранция за здрави зъби., свеж дъх и чаровна усмивка. Зъбният камък не може да се отстрани с четка и паста за зъби. Затова е препоръчително да се посещава стоматолог и то редовно. Това почистване се нарича скалинг. Той е два вида: ръчен и механичен. За най-добър резултат ние препоръчваме и двата комбинирано. Има и утразвуков скалинг, но той не се препоръчва за хора с пейсмейкър, за това тези пациенти трябва по-често да посещават своя стоматолог.

Ръчният скалинг се използва за почистване на най-малките отлагания върху зъбните и кореновите повърхности. Тук от голямо значение е умението на стоматолога. Работи се с инструменти с различна големина и форма, затова работата е много прецизна.
След скалинга е препоръчително да се полират зъбите. Съществуват два типа полиране: 1. профиджет полиране и 2. полиране с гумичка, паста или четка.

Профиджет полирането става със специален апарат който впръсква под високо налягане смес от вода и сода за хляб. Водата служи за отстраняване на остатъците от плакам, а содата неутрализира киселата среда в устната кухина. Полирането с гумичка, четка и полирна паста става с наконечник на бавни обороти. За целта се използва паста която премахва налепите и заздравява емайловата повърхност. Има и друг много ефикасен начин за почистване на зъбния камък и той е лазерния. За този метод се изисква специализирана апаратура, след нейната намеса обикновенно не се налага ръчно почистване.

Всеки пациент би си задал въпроса дали тези процедури са болезнени. По време на тях болка няма, може да се получи леко кървене което след третиране със специален разтвор бързо отминава. Вследствие на процедурата може да се появи болка с различна интензивност, но за това има подходящи медикаменти за които вашият стоматолог ще Ви информира.