ПАРОДОНТИТ ПРИ БРЕМЕННОСТ

За жените бременността е изключително важен етап в живота, но и в същото време много рисков. По време на бременност могат да се развият много заболявания, в резултат на настъпили промени както в метаболитните процеси, така и в чувствителността на имунната система и хормоналните равнища.
По време на бременност е и по-голям рискът от заболявания, свързани със зъбите и устната кухина и бременните жени често страдат от пародонтоза и гингивит.


Пародонтоза и бременност – причини за пародонтит при бременност

Пародонтитът на бременните жени изисква специално внимание. Това е така, защото имунната система по време на бременност отслабва и при наличие на микробен фактор в устната кухина може да се стигне до значително обостряне на възпалителния процес.

На първо място причината за развитието на това заболяване е преди всичко увеличаването на секрецията на хормони на бременността като естроген, прогестерон, както и повишената секреция на простагландини.

В първия триместър и проявите на токсикоза могат да причинят обостряне на нелекувано преди това възпаление на лигавиците и венците – гингивит, който бързо може да прерасне в пародонтоза.

Гингивит при бременност: лечение – навременните мерки са от съществено значение

БременностГингивитът по време на бременността е заболяване на устната кухина, придружено от възпаление на венците и кървене. Но възпалението засяга само лигавицата и зъбите не стават подвижни. Най-често възпалителният процес се наблюдава през първия триместър и ако не се вземат мерки, той става хроничен през третия.

Болезнени венци при бременност

Основните симптоми, на които жената трябва да обърне внимание, са зачервяване на венците, кървене при миене на зъбите и лош дъх.

Първата и най-важна стъпка е бременната жена да се обърне към лекар за квалифицирана помощ и в никакъв случай да не се самолекува, тъй като за лечение на възпаление на венците по време на бременност се прилагат индивидуални подходи.

Предотвратяване на болки в зъбите при бременност

Винаги е по-лесно да бъде предотвратено едно заболяване, отколкото да се разчита на лечението му на по-късен етап, затова при бременност са необходими сериозни превантивни мерки. Препоръчително е посещението при зъболекар и щателното почистване на зъбния камък.

Кървенето от венци, както и чувствителни зъби при бременност са много често срещано явление. В този случай може да се прилага изплакване с антисептични лекарства или билкови инфузии. Масажирането на венците също помага, защото подобрява кръвообращението в тъканите.

Още една важна превантивна мярка е избор на четка за зъби с правилната твърдост и специална паста за зъби. Храната също трябва да е добре балансирана и да съдържа достатъчно минерали и витамини.

Пародонтит при бременност – симптоми

Пародонтозата при бременни жени невинаги е забележима в ранните стадии на заболяването, затова обикновено се търси помощ при вече явно изразени промени в пародонта – болезненост и подуване на венците или на тяхната крайна повърхност.

Малко по-късно се наблюдава зачервяване на лигавицата в междузъбните пространства и отделяне на кръв по време на миене на зъбите. На този етап много жени не се обръщат към специалисти и правят опити за самолечение. Но без стоматологичен преглед от квалифициран лекар, изборът на медикаменти не може да бъде правилен.

В тази връзка се наблюдава прогресиране на заболяването до умерен или тежък пародонтит и значително влошаване на състоянието. При изразени възпалителни и деструктивни промени в пародонта се увеличава болезнеността и подуването на венците, което е причината за все по-некачествено почистване на зъбите. В резултат на това слоят плака върху зъбите се увеличава и се образува зъбен камък, което от своя страна влошава кървенето от венците и другите симптоми на възпалителния процес в пародонталните тъкани, венците и пародонта.

Ако няма проведено лечение, през втория триместър тежестта на възпалителния процес в пародонта продължава с увеличаване на дълбочината на пародонталните джобове, в които попада съдържанието на зъбната плака. При хронично възпаление от тези джобове може да започне гнойно отделяне, което причинява и лош дъх. При тежък пародонтит всички опорни структури на зъба се разрушават, зъбите могат да започнат да се клатят и да падат.

Защо пародонтитът по време на бременност трябва да се диагностицира в ранните стадии?

Това е от съществено значение, защото не всички методи на лечение са разрешени за бременните жени. Освен това, всякакви възпалителни заболявания по време на бременност увеличават риска от преждевременно раждане и могат да причинят вреда не само на майката, но и на нероденото бебе. Същевременно, с лечение на пародонтит при бременност трябва да се занимава само опитен зъболекар – пародонтолог, тъй като самолечението у дома може да бъде много опасно.

 

 

Хареса ли ти статията?