Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани, което води до тяхното разрушаване, а ако процеса остане нелекуван – и до пулпит. Кавитетите, получаващи се в зъбите, представляват трайно увредени твърди зъбни тъкани. Те се получават като следвствие от комбинация от фактори, включващи бактериите, развиващи се в устната кухина, честото хранена, приема на подсладени и газирани напитки, както и неправилната орална хигиена.

Зъбният кариес е един най-често срещаните здравни проблеми. Най-често той засяга деца, подрастващи и възрастни. Но на практика всеки, който има налични зъби в устата може да бъде засегнат от зъбния кариес, включително кърмачета. Липсата на своевременно лечение води задълбочаване на кавитета с последваща загуба на твърди зъбни тъкани, болка, главоболие и загуба на зъби. Регулярните посещения при стоматолог, правилното миене и четкане на зъбите са най-добрата превенция на зъбния кариес.

Какви са най-честите симптоми на кариеса?

Симптомите на зъбния кариес варират и могат да бъдат много различни, според големината на кавитета и неговата локализация. В началното си развитие, кариесът не предизвиква специфична симптоматика. С увеличаване на големината му могат да се наблюдават следните:

 • Зъбобол, спонтанна болка, която се появява без специфичен дразнител
 • Чувствителност в зъба
 • Средна до силна болка при прием на сладка, топла или студена храна и напитка
 • Видими дупки или фисури в зъбите
 • Черни, кафяви или бели петна по зъбните повърхности
 • Болка при хранене

Етапи на развитие на кариеса

 1. Първоначално кариеса започва да се развива в емайла – най-горна и здрава част на зъба. Тогава и развието му е най-бавно, а лечението най-бързо и евтино.
 2. С развитието си кариеса преминава от емайла към дентина – средната обвивка на зъба. Там процеса засилва скоростта си на развитие, заради самата структура и здравина на дентина.
 3. Ако няма достатъчно своевременна намеса от страна на стоматолога кариеса достига до вътрешността на зъба – пулпата и се налага умъртвяване на зъба и лечение на кореновите канали.

кариесВ началните си периоди на развитие кариеса не предизвиква болка в зъба, като това привидно говори за здраве. Затова не е препоръчнително посещението на стоматолог да бъде само когато се появи болка в някой зъб. Тогава обикновено се налага лечение на кореновите канали, което е свързано с инвестиция на повече време и средства.

Често при провеждане на кореново лечение, вследствие на напреднал кариес и много голямо разрушение, се налага и поставянето на корона върху зъба, което допълнително оскъпява лечението.

Редовните профилактични прегледи спомагат за ранното откриване на зъбния кариес и лечението му в началния стадий, като по този начин се избягват сложните и скъпо струващи манипулации.

Друга характерна особеност на кариеса е промяната в цвета на засегнатото поле. За жалост тази промяна не винаги води до почерняване, по-често да матиране на повърхността – в началните етапи, което го прави по труден за откриване при ежедневните орално-хигиенни процедури.

Важно е да знаете, че в началните етапи кариеса не води до болкови симптоми, затова не чакайте те да се появят!

Кога да потърся помощ при зъболекар?

Не е препоръчително да търсите помощ при зъболекар след като са се появил някой от гореописаните симптоми. Затова е препоръчително да се ходи на редовни профилактични прегледи, преди да са се появили сериозни здравословни проблеми. Независимо от това при поява на някой от гореописаните симптоми е препоръчително да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро.

Запишете час за преглед в IG Dental 

Рискови фактори за развитието на кариес

Всички хора с налични зъби в устата са предразположение към развитието на кариес. Тук ще изброим по-важните причини, водещи до развитие на зъбен кариес:

 • Локация на зъба – кариесът се развива най-често на задните зъби – молари и премолари. Анатомично те имат много извивки и вдлъбнатини по дъвкателната си повърхност, които са предпоставка за лесното натрупване на зъбна плака, освен това са и по-трудно достъпни за ежедневното миене на зъби.
 • Някои храни и напитки – лепкавите храните, които седят по-дълго върху зъбните повърхности като мед, сухи плодове, бонбони, халва е по вероятно да доведат до образуването на кариес.
 • Честото ядене или пиене на подсладени напитки – честото хранене и пиене на подсладени течности води до постоянно ниско PH, което подпомага лесното разграждане на зъбния емайл.
 •  Хранене преди лягане – неправилно е храненето преди лягане да не бъде последвано от измиване на зъбите и почистване на устната кухина. Това се отнася главно за кърмачета и малки деца, при които орално-хигиенните процедури зависят от родителите, но ефектът на разграждане на твърдите зъбни тъкани е същия и при израснали индивиди.
 • Неправилно или нередовно миене на зъбите – Най-добрата профилактика на зъбния кариес е правилната орална хигиена. Неправилното или нередовното и извършване води до натрупване на зъбна плака и спадане на PH в устната кухина, което води до образуване на кариес.
 • Суха уста – сухата уста се причинява от липсата на достатъчно количество слюнка. Слюнката е естествената отмиваща система на устната кухина. Липсата на достатъчно количество слюнка сериозно увеличава риска от развитие на кариес.
 • Повредени зъбни пломби и вставки – отчупените и повредени зъбни изделия създават предпоставка за лесно натрупване на зъбна плака и последващото и трудно почистване. Това води до развитие на кариес в тези зони.
 • Хранителни разстройства – хранителни разстройства като анорексия и булимия водят до повишен риск от развитие на зъбен кариес

Усложниения

Зъбният кариес засяга повечето хора, затова сериозността му често бива пренебрегвана. Също много хора подценяват наличието на кариозни млечни зъби. Въпреки това кариесът може да доведе до сериозни усложнения

Най-често срещаните усложнения са :

 • Болка
 • Абсцес на зъб
 • Гной около зъбите
 • Счупване на зъбите
 • Проблеми при хранене
 • Болка, която се отразява върху нормалния начин на живот
 • Загуба на тегло и нутритивни проблеми
 • Загуба на зъби

 

 

5/5 - (2 отзива)