Четка за зъби с паста

За да полагаме грижи за оралната си хигиена и да се радваме на здрави зъби, свеж дъх и красива усмивка, ние се нуждаем от подходяща четка за зъби и редовното ѝ използване.

Вие задавали ли сте си въпроса

Каква четка за зъби да ползвам?

Ще се опитаме да ви отговорим възможно най-изчерпателно.

Подходящата за нас четка за зъби на първо място трябва да бъде съобразена със състоянието на зъбите и венците ни.

IG Dental съветва четката ви за зъби да бъде препоръчана от стоматолог, след преглед, консултация и установяване на индивидуалните ви особености и наличие на заболявания в устната кухина.

Основните типове четки за зъби са два вида – механични и електрически.

Механичните четки за зъби се делят на такива с мек косъм, средно твърди и твърди. Друг белег, по който можем да ги разделим, е големината на четката. Някой от четките са доста малки, а други големи и с извита форма.

При здрави венци и зъби може да се използва по-голяма четка с твърд косъм. Правилното четкане и нежното масажиране на венците няма да ги нарани и не би трябвало да причини проблеми при ежедневното почистване.

За страдащите от пародонтит препоръчваме да се използва малка четка с по-нежен косъм. Тя няма да раздразни допълнително венците, поради което ще почиства зъбите много по-ефективно. Важно е да се отбележи, че четките с много много мек косъм – ultra soft, super soft и т.н. не са подходящи за ежедневни употреба. Главното им предназначение е за оперирани пациенти. Ултра меките четки изискват много добра мануалност при почистването на зъбите и често са предпоставка за оставане на множество хранителни остатъци при ежедневна употреба. Има и пациенти, които успяват да спазват добра орална хигиена с много меките четки, но при повечето това е предпоставка за трупане на плака и зъбен камък.

Счита се, че малките четки са подходящи за клинични случаи на пародонтоза, защото достигат по-лесно до труднодостъпните места и междузъбното пространство. Необходимо е да се четка всеки зъб поотделно, като се започва от по-труднодостъпните и се преминава към предните зъби. Малката четка може да обхване добре всеки зъб и да го почисти от плаката.

Електрическа четка за зъби

За електрическите четки за зъби

Електрическите четки за зъби се използват от 60-те години на миналия век.
Изследвания сочат, че електрическата четка мие зъбите много по-ефективно, премахва голямо количество плака и предпазва от гингивит.

Съвременните електрически четки за зъби са компактни и с много възможности, така че е препоръчително да получите подробна консултация и насоки от вашия стоматолог, за това към кой вид да се ориентирате и как да я използвате правилно.

Основното при електрическите четки е това, че не вие, а самата четка извършва почистването на зъбите.

При хора със ставни проблеми, страдащи от артрит и други, почистването на зъбите става много по-лесно с електрическа четка, отколкото с обикновена.

Друга причина да се насочите към електрическа четка е именно това, че тя извършва нужните движения, тоест вие сте отменени в това „задължение” и сте мотивирани да поддържате редовна устна хигиена.

Електрическата четка прави от 3000 до 7000 въртящи движения в минута, повтаряйки движението, което прави ръката.

Ултразвуковата четка за зъби предлага от 30 000 до 40 000 оборота в минута и вибриращи движения напред и назад. Целта отново е една – да се постигне ефективно почистване на зъбите и да се премахне плаката.

Въпреки подобренията, които имат електрическите и звуковите четки, няма как да бъдете отменени напълно в почистването на устната ви кухина. Важно е да не прилагате голям натиск при почистването на вашите зъби, особено при употребата на електрически четки, защото това може да доведе до оголване на венците. 

Техника на четкане на зъбите

Трябва да се подчертае, че това, което е по-важно при миенето на зъбите, е не самата четка, а техниката на четкане. Това означава, че при правилно четкане с обикновена четка, използване на вода за уста и конец за почистването на зъбите и устната кухина, също можем да си осигурим отлична орална хигиена и здрави зъби.

Често срещана грешки при миене на зъбите е оказването на прекалено силен натиск с четката върху зъбите. Така няма да почистите зъбите по-добре, нито ще отстраните плаката. Напротив, това може да стане причина за изтриване на зъбния емайл и оголване на венците!

Не е необходимо да се натиска прекалено силно, важно е да се оказват масажиращи движения, да се мият всички зъби, не само от външната страна, но и от вътрешната, където се натрупва повече плака.

 

 

5/5 - (2 отзива)