Венците дават линията на усмивката и изграждат така наречената червена естетика. Тяхната функция е повече структурна, отколкото естетична.

Възпалени венци | IG Dental

Венците са част от пародонталния апарат, който задържа зъбите в устата. Тяхното здраве и добър вид е важен не само за външния вид, но и за здравото закрепване на зъбите към костта.

Венците придържат зъбите и от тяхното състояние в голяма степен зависи здравето на зъбите и свежия дъх на пациентa.

Най-често срещаните проблеми с венците са свързани с:

  • Кървене
  • Подуване
  • Възпаление

Възпалените, кървящи венци често говорят за пародонтит /пародонтоза/. Това е заболяване на пародонта (зъбодържащия апарат), което води до разклащане и загуба на наличните зъби. Затова изключително важно е премахването на кървенето и възпалението от венците. Тяхното добро състояние води до добро естетическо и функционално състояние на пародонта, както и до свеж дъх и добър изглед.

Кои са причинителите на възпалението?

Кървенето на венците по-често говори за възпаление, вследствие на заболяване, отколкото за травма, нанесена от четка, храна или друг дразнител. Заболяването засяга както жени, така и мъже. Някои от причините за възпаление на венците са:

  • Жена с лош дъхтютюнопушене
  • диабет
  • лоша орална хигиена
  • наследственост
  • бременност
  • липса на витамин Д
  • в редки случаи кървенето на венците се дължи на прекалено силен натиск от страна на пациента при миене на зъбите.

Основният проблем при възпалени и подути венци се състои в това, че в следствие на възпалението, те не могат да изпълняват основната си функция да изграждат структурата на съзъбието и да придържат зъбите, което води до тяхното раздвижване и загуба.

Не пренебрегвайте лечението на Вашите венци. При някои случаи почистването на зъбен камък и плака може да бъде достатъчно за спиране на процеса, а при други може да се наложи да бъдат предприети и други процедури.

За да осигурим максимално добро лечение на всяко пародонтално заболяване, сме оборудвали клиника IG Dental с последно поколение диоден лазер. Нашият обучен екип от спецалисти борави успешно с лазерната технология и гарантирано ще доведе лечението на пародонтит до щастлив за пациента финал.

Правилната орална хигиена и редовното почистване на зъбен камък – на 6 месеца за здрави пациенти и на 4 за пародонтално болни – е ключово за предпазване от възпаление на венците и зъбодържащия апарат и от последващото го по-сложно и продължително лечение.

Възпалените венци трябва да бъдат лекувани още с прилагане на медицински пасти за зъби, които отстраняват плаката и предотвратяват кървенето, като стягат венците и осигуряват свеж дъх. Наред с това е препоръчително да се прилага вода за уста, която унищожава голяма част от бактериите в устната кухина.

Защо почистването на зъбния камък е толкова важна част от лечението на възпалените венци?

Тънката бактериална плака, която се образува по повърхността на зъбите представлява смес от бактериите в устната кухина и храната, която сте консумирали.
Натрупването на плака по труднодостъпните за четката места води до поява на кариеси и възпаление на венците.
Зъбният камък е с жълтеникав или кафеникав цвят. Той се образува в значително по-големи количества при пушачи, но с напредване на годините се установява и при всички останали пациенти.
Поради тази причина е необходимо по-често посещение при стоматолог и отстраняването на зъбния камък със съвременни и безболезнени методи.

Натрупан зъбен камък по предните зъби

Каква е връзката между зъбния камък и възпалението на венците?

Наличието на зъбен камък е причина за отдръпване на венците, натрупване на плака, нарушено кръвоснабдяване на зъбите и причинява възпаления и подуване на венците. Това отслабва връзката между венците и зъбите и води до тяхното раздвижване.

Липсата на витамин Д може ли да причини кървене и възпаление на венците?

Чаша соево мляко и разпръснати около нея соеви семенаУстановено е, че при пациенти с пародонтално заболяване има дефицит на витамин Д. За да си набавите необходимите количества витамин Д е необходимо да прекарвате повече време на слънце и да се храните здравословно. Консумирайте риба, извара, гъби, тофу, соево мляко, кисело мляко и др.

Разбира се, правилната орална хигиена също е от изключително значение за здравето на венците и зъбите. Редовното миене на зъбите, посещението на стоматологичния кабинет за профилактични прегледи и отстраняване на зъбен камък, може да предотврати заболявания на венците и да предпази пациентите от кървене, възпаления и загуба на зъби.

Добрия изглед на Вашите венци ще Ви даде не само добър външен вид, но и пародонтално здраве, което е от изключително значение за свежия дъх и структурата на Вашето съзъбие.

 

 

5/5 - (1 отзива)