Лазерното лечение на пародонтоза/пародонтит е съвременен метод за спиране на заболяването. Пародонтита, или както е придобил общественост – пародонтоза, е заболяване, което уврежда зъбодържащия апарат – започва като възпаление на венците, което постепенно води до разклащане и загуба на зъби. Често първите симптоми на заболяването биват пренебрегнати, което забавя своевременното и екзактно лечение. Важно е първите симптоми като подуване на венците, кървене по време на миене, зачервяване и тежест да не бъдат пренебрегвани, а по най-бързия начин да се потърси специализирана клиника за лечение на пародонтоза или стоматолог-пародонтолог, който да обърне внимание на проблема докато не е станало късно.


Въвеждането на лазерните технологии в стоматологията, включително лазерното лечение на пародонтоза значително улесни спирането и лечението на възпалителния процес. Лазер асистираното лечение скъсява лечебния процес и го прави на практика безболезнен.

Как протича лечението на пародонтоза с лазер в клиника IG Dental?

  1. Първоначалното лечение на пародонтозата се нарича инициална фаза. В нея се почистват натрупаните надвенечни и подвенечни зъбен камък и плака с ултразвукови инструменти и се отстраняват негодните протезни конструкции и обтурации, ако има такива. Цялостното премахване на натрупалите се плака и зъбен камък е изключително важно, защото те представляват среда за развитие на болестотворни микроорганизми. В тази част от лечението едно от най-важните части е корекцията на индивидуалната хигиена, водеща до персистиране на пародонтозата. Това ще рече обучение в правилни орално-хигиенни процедури.
  2. Почистените зъбни повърхности се полират със специлен инструментариум, за да се намали ретенцията на хранителни остатъци.
  3. След основното почистване и полиране на зъбите се пристъпва към лазерното лечение. Микроорганизмите, натрупани в пародонталния джоб, както и променената тъкан, не могат да бъдат цялостно премахнати със стандартно почистване на зъбен камък. Налага се да бъдат направени допълнителни процедури. Лазерното лечение замества много по сложни, времеемки и болезнени хирургични интервенции. Прави се лазерен кюретаж на засегнатите тъкани – бърз и безболезнен метод, при който лазерния лъч се въвежда в пародонталните джобове и се премахват микроорганизмите, водещи до възпаление (лазерно кюретиране на пародонталните джобове). Води до пълното премахване на пародонталния комплекс и регенерация на тъканите.

Предимства на лазерното лечение на пародонтит

  • Усъвършенстваната лазерна технология прави процеса безболезнен и лесно поносим от пациентите
  • Намалените срокове на процедурата до 20–30 минути подпомагат допълнително за възприемането ѝ
  • И не на последно място – при лазерното лечение на пародонтоза няма сложни следоперативни грижи за обработените участъци, както е при конвенционалните хирургични манипулации.

Лазерното лечение на пародонтоза премахва болестотворните микроорганизми и променените от тях меки тъкани и гранулации. Действието на този тип лечение е селективен – по време на процедурата се отстраняват само възпалените и увредени тъкани, като здравите не се увреждат от лазерния лъч.

Стандартното лечение се осъществява в две или три посещения.

Лазерното лечение на пародонтоза е безболезнено и не налага специален следоперативен период. Все пак препоръчваме на нашите пациенти няколко дни след процедурата да не прекаляват със силно пикантните и подправени храни.

Цена на лазерно лечение на пародонтит

В клиника IG Dental цената за извършване на лазерен кюретаж на цялото съзъбие е 250 лв. Вижте всички цени за пародонтологично лечение в страница ЦЕНИ.

 

 

4/5 - (209 отзива)