Протези от мека пластмаса

Какво представляват протезите от мека пластмаса?

Зъбните протези от мека, еластична пластмаса (или така наречените силиконови протези) са иновативен, модерен и подобрен вариант на класичесите розови пластмасови зъбни протези. Те притежават няколко изключително важни качества, които ги превръщат в категорично по-разумния, по-логичен и по-предпочитан вариант както сред стоматолозите, така и сред техните пациенти през последните години.

Кои са предимствата на меките зъбни протези?

  1. На първо място е удобството. За разлика от твърдата платмаса, която се усеща в устата като привнесено тяло и може да причини значителен дискомфорт при хранене и дори при говор, силиконовата пластмаса носи усещането за нещо по-естествено и по-близо до физиологичното. Тя прилепва плътно и обгръща съвършено релефа на лигавицата, което подсигурява оптимален комфорт и чувство за неподправеност. Това значително скъсява периода на адаптация на пациента и му помага да влезе в обичайния си ритъм и „в кожата си“ много по-лесно и самоуверено.
  2. Меките протези се отличават също така и с практичността си поради ред причини. Най-важната и примамлива от тях е и най-простата и очевидната – те не могат да се счупят. Тяхната гъвкавост ги прави неуязвими при падане и при всякакъв вид удари, както и при неволен натиск по време на хранене. Освен сконфузни ситуации, това потенциално може да спести на пациентите и много нерви, време и финанси за изработване на нова протеза в случай на инцидент. В допълнение, меките зъбни протези позволяват поправки и корекции по себе си – при нужда, на тях по всяко време могат да бъдат добавяни допълнителни зъби или куки според променящите се нужди на притежателя им.
  3. Важно е да подчертаем, че меките протези са доста по-здравословни и хигиенични. Те са хипоалергични и могат да бъдат използвани от пациенти, които проявяват алергия или друг вид чувствителност към стандартната пластмаса, от която се изработват обикновените протези. Непоносимостта към този материал може да бъде както вродена, така и развита, затова специалистите препоръчват използването на хипоалергичния материал не само на хора с доказани алергии, а и на всички, които държат да заложат на най-доброто за здравето си. Меките протези са изработени от иновативен материал, наречен ThermoSens, който има свойството да не задържа никакви цветове или миризми, замърсяващи устната кухина и причиняващи значителен дискомфорт и затруднения по поддържане на устната хигиена.
  4. Освен удобството, практичността, и грижата към здравето, друг много важен фактор, особено що се отнася до зъбите и усмивката на човека, е естетиката. Меките силиконови протези имат съвършен външен вид, като отново можем да отбележим някои значителни подобрения в сравнение с тези от твърда пластмаса. Най-същественото от тях е липсата на неприятната и набиваща се на очи метална кука, която служи за прикрепяне. При протезите от мека пластмаса, „куката“ е изработена от същия материал, от който е изработена и самата протеза, което я прави практически незабележима.

Какво трябва да знаем за поддържката на меките зъбни протези?

Поддръжката на меките протези не се различава по нищо съществено от тази на класическите протези. Донякъде тя е улеснена от самото естество на материала, който, както вече написахме, не задържа никакви цветове и миризми. Въпреки това, от пациентите се изисква да поддържат висока и стриктна хигиена – те трябва редовно и старателно да измиват протезите си, за да ги запазят възможно най-дълго в първоначалния им вид.

Други приложения на силиконовата пластмаса

Освен за изработка на цялостна зъбна протеза, силиконовата пластмаса може да послужи и само като допълнителен „слой“ към вече съществуваща класическа протеза от твърда розова пластмаса. Тя може да бъде нанесена само по частите, които влизат в директен допир с лигавицата, като по този начин много от горепосочените ѝ свойства продължават да важат с пълна сила.

Друг начин, по който опитните стоматолози използват силиконовата пластмаса, е като я нанасят само върху определени части на твърдата протеза на пациент, който скоро е претърпял оперативна намеса в част от протезното си поле. По този начин силиконовата пластмаса има свойството да „омекоти“ натиска върху деликатната зона и да подсигури по-бързо и безболезнено заздравяване на травмираната област.

 

Свържи се с нашия екип

Запази час за преглед сега:

 

4.1/5 - (63 отзива)