Почистване на междузъбното пространство

Почистването между зъбите ви е важно за вашето орално и цялостно здраве.

Знаете ли, че вашите зъби имат пет повърхности, които се нуждаят от почистване?

Въпреки, че четката за зъби може да премахне плаката от повечето повърхности, тя не може да достигне в междузъбното пространство, където се натрупват остатъци от храна. Ето защо междузъбното почистване след миене на зъбите е толкова важно. Това е единственият начин да премахнете замърсяванията от всички зъбни повърхности.

Гингивитът засяга до 90% от световното население и се причинява от непочистена и натрупана плака. Ако се отлага дълго време върху зъбите, тя може да увреди венците и емайла, причинявайки възпаление, кървене, чувствителност и гниене на дентина, пародонтит и потенциално да доведе до общи здравословни проблеми.

Интерденталното почистване е процес на почистване на зоните между зъбите и венците и е важна част от поддържането на устата ви чиста и здрава. Бактериите се натрупват в плаката, образувала се в тези труднодостъпни места и причиняват възпаление. Продължителното възпаление води до по-сериозни проблеми като заболяване на венците и кариеси, което, от своя страна, е водеща причина за загуба на зъби.

Нека да разгледаме 3-те основни начина за почистване на труднодостъпните места в устната кухина:

1. Интердентални четки

Ако искате да балансирате ефикасността и лекотата, интерденталните четки вероятно са най-добрият избор. Те се предлагат в множество размери. Може да се нуждаете от повече от една в зависимост от вашите междузъбни пространства.
За да се почисти правилно, четката трябва да се плъзга с лека устойчивост и да приляга удобно и плътно между зъбите ви.
Не трябва да натискате!
Движете полека интерденталната четка напред-назад, за да почистите цялото междузъбно пространство.

Не забравяйте да почистите зъбите в задната част на устата.

Не е необходимо да почиствате интерденталната четка по някакъв специален начин.
Задължително е обаче да се уверите, че сте я изплакнали след употреба и сте я оставили да изсъхне на въздух изправена, за да предотвратите появата на бактерии. Не забравяйте, че интерденталните четки могат да се използват максимум до една седмица.

2. Конец

Повечето хора са запознати с конците и ползите, които той предоставя, когато става въпрос за здравето на зъбите. Ежедневното използване на конец предотвратява натрупването на плака и бактерии между зъбите, което води до кариес. Почистването с конец също запазва здравето на венците, отстранявайки бактериите, които причиняват кариес. Тези бактерии също дразнят венците, причинявайки кървене и зачервяване.

Ако имате тесни междузъбни пространства, помислете за използването на конец вместо интердентална четка.

Прочетете как да използвате правилно конеца за зъби.

3. Зъбен душ/Орален иригатор

Почистване на междузъбните пространстваЗъбният душ е два пъти по-ефективен при намаляване на кървенето спрямо конците за зъби.
Ако не можете да премахнете плаката с конец, оралният иригатор, може да ви помогне. Познат още като „зъбен душ“ той е предназначен да изпръсква пулсираща струя вода под налягане в устната кухина. На пазара се предлагат и специални накрайници за използване с брекети или зъбни импланти.

Иригаторите за зъби не са само за употреба у дома. Много стоматологични кабинети използват подобни устройства за специални лечения, които могат да помогнат за контролиране заболяванията на венците. Разбира се, в този случай иригаторът е професионален клас.

Използването на орален иригатор предлага някои предимства пред другите 2 варианта като:

  • Осигурява оптимална хигиена за брекети, шини и др.
  • Поддържа чистотата на постоянните протези – мостове, коронки, импланти и др.
  • Намалява бактериите до около 5 – 6 мм дълбочина между венеца и зъба.
  • Масажира венците и подкрепя здравето им.

Използването на интердентални четки, конци за зъби или орални иригатори допринася за благосъстоянието на устната хигиена и доказано подобрява състоянието на зъбите.

 

 

4.5/5 - (2 отзива)