Абсцеса представлява ограничено възпаление на тъканите около горната или долната челюст.

Усложняването на заболяването се нарича флегмон – при него, възпалението не може да бъде ограничено и навлиза в дълбочина в тъканите.

Абсцеси и флегмоните сa едни от най често срещаните остри възпалителни заболявания на лицето.

Те се характеризират с подутина около горната или долната челюст, обща отпадналост и болки в подута зона. Болните са с висока температура, отпаднали, често с неприятен мирис от устата. При някои абсцеси и флегмони може да се наблюдава силно затруднение в отварянето в устата.

Най-честата причина за образуване на абсцес или флегмон е одонтогенна. Това означава, че виновника за подуването е някой от зъбите в устата. Обикновено преди подуването болния усеща дискомфорт, теглене, болка в някой от зъбите, която постенно се усилва и става много силна. При направата на рентгенография се наблюдава зъб с голяма кариозна лезия, кореново лечение или периапикални изменения.

С напредване на заболяването промените в общия статус се засилват. В кръвната картина на пациента се наблюдава сериозно отклонение в някои от кръвните показатели. Главата и шията са в непосредствена близост до мозъка, белия дроб и сърцето. Това дава възможност за разпространение на инфекцията в описаните структури.

Лечението трябва да започне още при първите симптоми за болки и подуване на лицето.

 

 

Хареса ли ти статията?