Колко време се лекува пулпит?

Преди да пристъпим към разглеждане на различните начини на лечение и колко се очаква да трае то, нека първо да обясним какво представлява заболяването пулпит.

Съдържание:

  1. Какво е пулпит?
  2. Остър и хроничен пулпит – какви са характерните симптоми?
  3. Колко време се лекува пулпит?

Какво е пулпит?

Пулпитът представлява възпаление на зъбния нерв или така наречената пулпа, която се намира в каналите на корените на зъба. Тя е много чувствителна, затова при наличие на пукнатина в зъба, например при развитие на кариес, пациентът започва да изпитва остра болка при излагане на топло, студено, както и при прием на алкохол, кисела храна или такива, съдържащи голямо количество захар. И тогава много хора правят грешката да пият болкоуспокояващи, вместо да потърсят своевременно лечение на пулпит, като така единствено губят ценно време и влошават възпалението.

Една от най-големите опасности от заболяването е, че без навременни мерки възпалението може да се разпространи до корена на зъба, което увеличава риска той да бъде загубен. Затова е много важно да се реагира незабавно.

Остър и хроничен пулпит – какви са характерните симптоми?

Остър пулпит

Става въпрос за най-често срещаното усложнение от кариес, при което има много остра болка, увеличаваща се при натиск върху зъба и прием на студена, топла, кисела или сладка храна. Повечето пъти болката е най-силна нощем. Развитието на болестта преминава през два етапа, а ако не лекува, пулпитът се превръща в хроничен.
Първият етап продължава около 2 дни. Болката е много остра, а пристъпите продължават от 10 до 30 минути, с прекъсвания, като кризите траят по няколко часа.
Вторият етап настъпва с увреждане на короната и кореновите части на пулпата. Болката е дифузна, „мести“ се в различни зони на челюстта, като преминава и в тилната част на главата, а също и по скулите. Болките са продължителни, като паузите са само около половин час.

Острият дифузен пулпит трае около 14 дни, след което, ако не се предприеме лечение, той вече става хроничен.

Хроничен пулпит

При него болката е притъпена, като се изостря периодично. Причинява сериозни проблеми при дъвченето на храната, а под въздействието на някои външни фактори зъбоболът се усилва многократно. Тогава говорим за обостряне на хроничен пулпит и следва да предприемем спешни мерки.

Пулпит на млечен зъб

От заболяването страдат и деца, като най-често причина за това са микроби в кухината на кариеса, които отделят токсини, разпадащи тъканите на зъба. Друга причина може да е инфекциозно заболяване, а също и травма на зъба. При всички случаи обаче трябва да се заведе детето на зъболекар възможно най-рано, за да не се стигне до загуба на зъба.

Колко време се лекува пулпит?

Лечението на пулпит се осъществява по различни начини, като най-подходящият от тях ще прецени вашият зъболекар след обстоен преглед. За най-популярен се счита така нареченият метод на екстирпация, който изисква 2 до 3 посещения, в зависимост от броя на корените на болния зъб.

 

 

Хареса ли ти статията?