Каква паста за зъби при пародонтит

Пародонтозата е коварно заболяване, което се развива постепенно. В началните етапи пациентът не чувства болка или дискомфорт, а болестта се проявява чак когато вече е нанесла сериозни щети. Зачервени венци или открити корени на зъбите, неприятна миризма – това са някои признаци, по които можете да разберете, че страдате от пародонтоза.

Зъб

За лечение и рехабилитация следва да се приложат различни мерки, като например:

  • Поддържане на добра орална хигиена
  • Правилно хранене
  • Използването на продукти за грижа за устната кухина
  • Редовно почистване на зъбния камък
  • Използване на специална паста за зъби

Препоръчва се лечението да се извърши в клиника за лечение на пародонтоза, където има изградени добри практики и стоматолози с опит в пародонтологията.

При пародонтоза се препоръчва и използването на специални пасти за зъби, които помагат за облекчаване на неприятните симптоми и подпомагат ограничаването на болестта.

Специални пасти за зъби при пародонтоза – особености

Пастите за зъби, които са предназначени за профилактика и лечение на пародонтоза, имат високо съдържание на флуор.

Той укрепва зъбите и предотвратява изтъняването на зъбната мембрана, което е много важно при лечението на това заболяване.

Активните съставки включват антисептици и минерални соли. Тяхната задача е да облекчат възпалението и подуването на венците.

Четкане на зъбиБолестта на венците започва и прогресира, ако бактериите в плаката не се отстраняват механично поне два пъти на ден.
Съществуват няколко много ефективни марки лечебно-профилактични пасти за зъби, които помагат при пародонтоза, но сега ще споменем само две от тях.

Паста за зъби Parodontax

Пародонтакс е английска паста за зъби, доказала се през годините. Предлага се в няколко версии, едната от които съдържа флуорид и минерални соли, които спомагат за намаляване на възпалението и укрепване на зъбния емайл. Съдържа екстракт от билки и ефективно се бори с кървенето. За антибактериална и антисептична защита пастата съдържа натриев флуорид и бикарбонат, които също така притежават и избелващ ефект.

Паста за зъби Lacalut Activ

„Лакалут актив“ съдържа антисептици хлорхексидин и бизаболол, както и алуминиев лактат. Стягащите им свойства помагат за намаляване на кървенето и чувствителността на венците. Флуорът укрепва емайла, което оказва положителен ефект върху профилактиката на кариеса. Пастата съдържа полезни екстракти от билки и минерални соли. Използването на тази паста за зъби е препоръчително за срок от две седмици, след което следва да се премине към пасти без антисептици.

Четката за зъби също е важна

Четката за зъби трябва да се използва много внимателно – без никакъв натиск и под правилния ъгъл. Също така тя трябва да бъде избрана с много мек, но гъст косъм, и да се сменя поне веднъж на всеки три месеца.
При пародонтоза е хубаво да използвате електрическа четка за зъби, чиято ефективност при лечението и профилактиката на заболяването е клинично доказана.

 

 

4.3/5 - (11 отзива)