Да ходим ли на зъболекар в условия на коронавирус?

Темата за коронавирусa определено е най-дискутираната в целия свят към днешна дата. Почти във всяка държава вече има регистрирани болни, в повечето има и жертви на заразата. Коронавирусите са познати от много време на човечеството. Това са група РНК вируси, зоонози, което означава, че се предават от животно на човек. Естественият резервоар на коронавирусите са прилепите. Досега са известни две сериозни епидемии от различни щамове на коронавирус – респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). Върлуващата пандемия в момента е от нов вид коронавирус, непознат досега на човечеството nCoV.

В текста даваме разяснение по следните въпроси:

Какво е характерно за новия Коронавирус?

 • предаване по въздушно-капков път
 • високо ниво на заразяемост
 • по-тежко засягане на възрастните хора с придружаващи заболявания
 • здравите, млади хора прекарват най-често „на крак“
 • дълъг инкубационен период от 2-3 до 21 дни
 • заразеният може да пренася вируса по време на инкубационния период и така да разболява и други хора
 • доказано пренасяне от човек на човек. В началото на заболяването имаше различни хипотези за зарязяването, но вече се знае, че всеки един заразен може да прехвърля заразата на други здрави

Какви са най-честите симптоми на COVID-19?

Новият коронавирус характерно засяга респираторната система. Най-често срещаните оплаквания от заболелите са:

 • висока температура
 • суха кашлица
 • затруднено дишане
 • болки в гърлото

Китайски учени съобщават, че новият коронавирус може да протече и със стомашно-чревни неразположения, както и да засегне бъбреците. Така или иначе основният брой болни със симптоми засягащи респираторната сисмтема. За разлика от настинките и грипа, коронавирусът много бързо засяга долните дихателни пътища, като това може да по-тежки усложнения като пневмония.

В повечето случаи, при здрави пациенти, коронавируса протича с грипоподобни симптоми – кашлица, температура, болки в гърлото. Голяма част от пациентите прекарват заболяването като „леко неразположение“, без тежки респираторни прояви. Над 80% от заболелите на практика не разбират, че са преболедували коронавирус.

Около 5% имат нуждат от сериозно болнично лечение.

Към днешна дата смътността от коронавирус е приблизително 4,5%, като най-засегнати са възрастните хора с прирдружаващи заболявания. Най-често срещаните придружаващи заболявания, водещи до по-тежки усложнения от коронавирус са:

 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Диабет
 • Респираторни инфекции

Какво да правим при съмнение за зараза с коронавирус?

При над 80% от заболелите с корорнавирус лечението е симптоматично и протича вкъщи. Не е нужно болните да бъдат приемани за специализирани грижи в болнично лечебно заведение. Такъв тип пациенти могат спокойно да изкарат заболяването „на крак“, като е задължително да бъдат под домашна карантина, за да не заразяват други хора. При леки симптоми не е нужно да се приемат всички лекарства, описани в интернет, като „панацея“ срещу коронавирус. Това може само да влоши общото състояние на болните и тогава вече да имат нужда от болнично лечение. Лекарствата, които се приемат при леките случаи на зараза, са симптоматични т.е. ако имате висока температура – за температура, ако Ви боли гърло – за гърло и т.н. Препоръчително е да се приемат повече течности и витамини. При задълбочаване на симптомите е необходимо да ви бъде оказана специализирана помощ. Изключително важно е да не влизате в контакт с други хора при съмнение за зараза с коронавирус. Как може да стане това?

 • Консултация с личен лекар по ТЕЛЕФОН
 • Ако нямате личен лекар се обаждате на 112 или РЗИ
 • При установяване на обезпокоителни симптоми от уведомените здравни органи се назнача специализиран транспорт, който да ви отведе от отделение за борба с коронавирус

Да ходим ли на зъболекар в условия на коронавирус?

Установено е, че зъболекарите са най-застрашената група лекари при контакт с болен с коронавирус. Това се дължи на факта, че се работи с ротационни инструменти, които образуват облачен, контаминиран аерозол. Така инфекцията може да бъде предадена от пациент на лекар, а в последствие и на други пациенти.

100% защита на практика няма, но при спазване на определените мерки за работа в така среда опасността за медицинския персонал и пациентите се свежда до минимум. Част от стоматологичната патология от друга страна не може да бъде оставена без лечение няколко месеца, защото може да доведе до сериозни страдания и застрашаване на общото състояние на пациентите. Ние от IG Dental се стремим да лекуваме нашите пациенти по най-модерния и безопасен начин за тях, спазвай всички световни мерки и гайдлайни, за стоматологично лечение по време на глобална пандемия с коронавирус, затова спазваме следните мерки:

 • Пълно бойно снаряжение от лични предпазни средства
 • Работа само със спешни пациенти
 • Празна чакалня, т.е. часовете се записват с интервали между пациентите, за да няма струпване на хора на едно място
 • Часове се записват на телефоните, посочени във формата за контак

Ако имате допълнителни въпроси може да се свържете с нас чрез контактната ни форма или телефоните, обявени в сайта ни. За повече информация, относно коронавируса може да прочетете ТУК

Бъдете здрави!

 

 

Хареса ли ти статията?