как да предотвратим образуване на кариес

Зъбният кариес е едно от най-старите и често срещани заболявания при хората.

По своята същност това е инфекциозно заболяване, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите. Може да засегне както емайла (външното покритие на зъба), така и дентинът (минерализираната съединителна тъкан).

Кариесът се появява, когато храни, богати най-вече на захари, не бъдат напълно премахнати от зъбите. Разбира се, останалата храна, която приемате, също има негативно влияние, когато не се премахва от зъбите регулярно. Бактериите, които живеят в устата, усвояват тези храни, превръщайки ги в киселини.

И така бактериите, киселините, остатъците от храна и слюнката се комбинират, за да образуват плака, която полепва по зъбите и впоследствие спомага за появата на кариес/и.

Как да разберем, че имаме кариес?

В първите етапи на развитие на зъбен кариес, може да няма видима промяна в зъба. С течение на времето може да се появят петна и/или болка. Обикновено болката се появява, когато първоначалната малка дупка в зъба се разшири и засегне корените или нервите. Болката не е задължително да е постоянна. Тя може да се появява само при консумация на топли или прекалено студени напитки, а също и при хранене със сладкиши.

почистване на зъбитеЗа съжаление, няма съмнение, че на този етап инфекцията е вече широко разпространена. За да не засегне челюстната кост, венците или други зъби, е необходимо да посетите стоматолог възможно най-скоро.

Как да предотвратим появата на кариес?

 • Ежедневно почистване на зъбите с паста, конец и/или вода за уста
  Тъй като зъбният кариес не прогресира без бактериите, присъстващи в зъбните плаки, ежедневното отстраняване на плака чрез миене, почистване с конец и жабурене с вода за уста са най-добрият начин за предотвратяване образуването на кариес. Старателното четкане на зъбиът премахва зъбната плака, което е важно за предотвратяване развитието също и на гингивит и пародонтоза.
  Препоръчително е да миете зъбите си поне два пъти на ден с паста за зъби, съдържаща флуор. Ако имате възможност, мийте ги след всяко хранене, но ако нямате, помнете, че е особено важно да ги почистите преди лягане.
  Почиствайте най-малко на всеки три дни междузъбното си пространство с конец. В случай, че не знаете как правилно да миете и почиствате зъбите с конец, методите могат да ви бъдат показани в стоматологичния кабинет по време на рутинни прегледи.
 • Здравословно хранене
  Правилното хранене е съществено за предотвратяване появата на кариес. Яжте питателна и балансирана храна и ограничете закуските. Избягвайте въглехидрати като бонбони, гевреци и особено чипс. Те могат да останат на повърхността на зъбите. Ако все пак приемате такива храни, измийте зъбите си скоро след това.Здравословно е да консумирате много плодове и зеленчуци, както и риба.Залагайте на храни, богати на калций. Такива са:

 Бадеми
 Спанак
 Броколи
 Млечни продукти и др.

Препоръчително е да се намалят наситените мазнини и захарта.

 • Посещение при стоматолога ни поне веднъж годишно
  В България нямаме практиката да ходим на зъболекар профилактично. Правим го едва, когато се появи болка. Истината обаче е, че профилактичният преглед е най-добрият начин да се грижим за здравето на зъбите и устната кухина. Именно личният ни зъболекар е специалистът, който може да открие кариеса още в самото начало и да го премахне, преди да е прераснал в пулпит, абсцес и пр.

Не отлагайте посещението в денталната клиника за друг път, а си запазете час сега, за да сте спокойни, че зъбите ви са здрави.

 

 

4.5/5 - (2 отзива)