Как да успокоим болка от мъдрец?

Мъдреците са крайните зъби в устата на човек, разположени в четирите квадранта – горе ляво, горе дясно, долу ляво, долу дясно, които изникват последни или дори никога. Тяхното поникване често е съпроводена с болка, както и със страх, особено за тези, които не обичат да посещават зъболекар.

Съдържание:

 1. Кога може да се появи болка в мъдреца?
 2. Успокояване на болка от мъдрец

Кога може да се появи болка в мъдреца?

Проблемите с мъдреците най-общо могат да се разделят на няколко групи, като всички могат да бъдат изключително болезнени.

 • Болки при поникването на мъдрец – Поникването на мъдрец най-често е изключително бавен процес, при който зъбът може да пробие само частично венеца и да остане на този етап дълго време. Редуват се периоди на растеж и застой. Това създава предпоставки за образуване на венечен джоб около зъба, което дава път на бактериите да навлязат в гингивата, а трудният достъп за почистване благоприятства за появата на възпаление. Малко са хората, които дори не забелязват, че са им поникнали мъдреци. За повечето този процес се превръща в истинско изпитание за устойчивост и търпимост на болка.
 • Болки след вадене на мъдрец – Причината за екстракцията на мъдреца може да е каква ли не – от неправилното разположение на мъдреца до появата на кариес, заради труднодостъпното му място и невъзможността за качествено почистване. Хората често се стряскат като чуят, че трябва да се екстрахира мъдреца им, но ако изберете правилното стоматологично заведение това да се случи, няма да имате никакви проблеми. Често, при недобра хигиена, се получава оток след ваденето на мъдреца, който трябва да се третира с лекарства, за да спадне и да спре болката. Прочетете нашата специализирана публикация за всички възможни усложнения след екстракцията на мъдрец.
 • Други усложнения – Мъдреците могат да създадат и редица други проблеми от различно естество – разранявания на бузата, кисти на челюстта и възпаления (на околната лигавица, на околната костна тъкан), отоци.

Успокояване на болка от мъдрец

Обезболяващи без рецепта при болка в мъдреца

 • Обезболяващи с активно вещество ибупрофеннурофен, ибупрофен, миг-400
 • Обезболяващи с активно вещество метамизол натрий монохидрат – аналгин, хексалгин, темпалгин, диалгин, паракофдал
 • Обезболяващи с активно вещество декскетопрофен трометамол – бестарен
 • Обезболяващи с активно вещество парацетамол – ацефеин, солпадеин, саридон, ефералган
 • Обезболяващи с активно вещество кетопрофен – кетонал

Домашно лечение на мъдрец с натурални лекове

Предавана от поколение на поколение, народната медицина се е превърнала в част от българската идентичност. И искаме или не, трябва да признаем, че има защо. Ето списък с някои обезболяващи за болка от мъдрец:

 • Лимонов сок;
 • Черен чай;
 • Лук и чесън под формата на сок, получен след изстискване;
 • Дъвчене на магданоз.

Разбира се, преди да приложете каквото и да е върху себе си, най-добре да се консултирате със стоматолог, който да прецени рисковете за самите вас.
Ако според професионалното му мнение “естествените болкоуспокояващи” не са добър вариант, тогава има медицинска алтернатива.

Медицински подход

 • Понякога само почистване с ултразвук и намазване с лекарство са достатъчни, за да се успокоят нещата;
 • Антисептичните разтвори също помагат и за няколко дни всичко може да премине;
 • В други случаи е необходимо да се окаже малко помощ на мъдреца при поникване. Ако Вашият стоматолог изреже част от венеца, тогава изникването става по-лесно.

Появата на мъдреците, “престоят” им в човешката уста, както и премахването на тези зъби може да бъде съпроводено с редица проблеми, които с редовни посещения при зъболекар имате възможност да избегнете. Доверете се на професионализъм, професионално отношение и високото качество на работа в IG Dental и ще получите адекватни, навременни и ефективни съвети за всеки проблем.

 

 

4.4/5 - (70 отзива)