Зъбоболът е сред най-неприятните усещания и е сигнал, който не бива да се пренебрегва. Поддържането на добра орална хигиена и редовните посещение при стоматолог могат да предотвратят редица сериозни дентални заболявания.

Болката в зъба при почукване може да е признак за:

Болка в зъба при почукване

  1. Кариес
  2. Пулпит
  3. Гингивит
  4. Периодонтит

Кариес

Зъбният кариес е сред най-често срещаните стоматологични проблеми. Той представлява заболяване на твърдите зъбни тъкани – емайл, дентин и цимент.
Някои от причините за появата му са:

  • Храни и напитки – консумацията на подсладени храни и напитки води до ниско PH в устната кухина, което е предпоставка за лесното разграждане на зъбния емайл. Някои храни като бонбони, изсушени плодове, халва, локум и мед, могат да се задържат за дълго време върху зъбите и да доведат до образуването на кариес;
  • Неправилна орална хигиена – натрупването на зъбна плака и пониженото PH са основните причинители на кариес и затова редовното миене на зъбите е най-добрата профилактика срещу него;
  • Разположение на зъбите – задните зъби са по-труднодостъпни за измиване и имат повече извивки и вдлъбнатини, което е причина за натрупване на зъбна плака;
  • Хранителни разстройства – хора, страдащи от хранителни разстройства като анорексия и булимия, са предразположени към развитие на зъбен кариес.

Пулпит

Нелекуваните зъбни кариеси водят до образуването на пулпит – сериозно възпаление на зъбната пулпа, водещо до силна болка в зъба. Заболяването се лекува чрез кореново лечение, което представлява механично и химично обработване на пулпната камера и кореновите канали, с цел да бъдат премахнати всички микроорганизми и увреждащи агенти.
При навременно установяване на болестта, могат да се приложат различни медикаменти, за да се запази виталитета на зъба. Този метод се практикува рядко и е подходящ за по-млади пациенти.

Гингивит

Гингивита е възпаление на венците, което може да засегне венеца около един или няколко зъба, но най-често обхваща всички.
Нередовната и неправилна орална хигиена води до натрупването на зъбен камък и плака. Те са благоприятна среда за развитието на зловредни микроорганизми, които причиняват възникването на гингивит.
Заболяването трябва да бъде лекувано навреме, защото има опасност да прерасне в пародонтит (пародонтоза), което може да доведе до клатене и дори загубата на зъби.

Периодонтит

Периодонтитът е сериозно стоматологично заболяване, възникнало в следствие на нелекуван пулпит. То представлява възпаление на тъканите, които задържат зъба в челюстната кост.
Степента на инфекцията зависи от активността на микроорганизмите, които са навлезли в околозъбната тъкан през кореновите канали, както и от защитните сили на организма.
Лечението на периодонтита може да бъде хирургично и терапевтично.
Хирургичното лечение представлява премахване на болния зъб или на част от зъба, заедно със засегнатите от инфекцията тъкани.
При терапевтичното лечение, подобно на лечението на пулпит,  се извършва механична обработка на кореновите канали. При този метод, терапията отнема повече време и може да са необходими повече посещения на стоматологичния кабинет, преди пълното отстраняване на проблема.

 

 

Хареса ли ти статията?