почистване на зъбен камък

Зъбният камък е минерализирана зъбна плака върху повърхността на зъбите. Самият той не е патогенен, но върху него се натрупват патогенни микроорганизми, които създават редица проблеми. Почистването на зъбния камък подпомага здравето на зъбите и свежестта на дъха.

То е едновременно естетична и лечебна процедура. Непочистеният зъбен камък, съчетан с лоша орална хигиена, причинява заболявания в устната кухина, които трудно се поддават на лечение. Неприятните последици включват кариеси, лош дъх, пародонтоза. С възрастта образуването и натрупването на зъбен камък се ускорява, което налага по-чести посещения при денталния специалист с цел почистването му.

Как да разберем, че е време за почистване на зъбния камък?

В началната фаза зъбният камък не се забелязва от неспециалист и само денталният лекар може да го открие.

По-късно зъбният камък над венеца се вижда ясно и можете да разберете, че е време за почистването му. Особено видим е при пушачите, тъй като при тях има допълнително потъмняване на цвета на зъбния камък заради тютюневото наслагване. За разлика от него, подвенечният зъбен камък се открива трудно и за установяването му е необходим клиничен преглед с необходимо внимание.

Колко често трябва да посещаваме стоматолог за почистване на зъбния камък?

Удачният период, през който да посетите стоматолога си за почистване на зъбен камък, е различен за различните хора и зависи от техния начин на живот, възраст, склонност към образуване на зъбен камък и други. В общия случай се препоръчва процедурата да се извършва на всеки 6 месеца, тоест два пъти в годината. При увеличено образуване на зъбен камък, пародонтални заболявания, ортодонтски аномалии, пушачи и по-възрастни хора е редно срокът да бъде съкратен и почистването да се извършва по-често – на всеки 3-4 месеца.

Неправилно е да се счита, че честото почистване води до ускорено образуване, напротив – плаката се задържа по-лесно върху вече образуван зъбен камък. Мит е и че зъбният камък трябва да се почиства едва когато започне да създава дискомфорт. Дискомфортът е сигнал за проблем, закъсняло посещение на кабинета и закъсняло отстраняване на зъбния камък.

Почистването на зъбен камък може да стане само от специалист по дентално здраве. Невъзможно е да го отстраните, миейки зъбите. Не се препоръчват опити за самостоятелно отстраняване на камъка извън стоматологичните кабинети, тъй като това може да доведе до трайни увреждания на емайла или венците. Почистването на зъбен камък от специалист по дентално здраве е безвредно, безболезнено и единствено би могло да причини временна чувствителност на зъбите след процедурата, която отшумява бързо.

До какви проблеми води ненавременното почистване на зъбен камък?

Непочистеният зъбен камък може да причини кариеси и дори загниване на зъбите. Той е опасен и за състоянието на венците и може да е причина за гингивит – подуване, зачервяване и кървене на венците, лош дъх. Лечението е трудно и продължително, поради което не бива да се допуска да се усложни ситуацията със зъбния камък. Превръщането в рутина на почистването на зъбния камък два пъти в годината по време на редовните стоматологични прегледи е разумен подход.

 

 

3.9/5 - (11 отзива)