почистване на зъбен камък

С течение на времето, поради различни причини е възможно да настъпят промени в цвета на зъбите. И понеже всички искаме те да са идеално бели, търсим варианти сред различни възможности, предлагани на пазара или в стоматологични кабинети.

За момента най-ефективна и привличаща вниманието процедура е лазерното избелване на зъби.

Професионалното избелване е за предпочитане пред избелването в домашни условия, защото се гарантира по-добър ефект и се намалява рискът от нежелани последствия.

Какво представлява лазерното избелване?

Технологията на избелването с лазер преминава основно през два етапа:

Подготовка за процедурата

Преди същинското избелване се прилага внимателно отстраняване от зъбната повърхност на зъбен камък, плака и различни налепи. Това се прави или с ултразвук, или с уреда Air Flow.

Избелване

След почистването стоматологът пристъпва към изолиране на меките тъкани чрез гумени пластини. Следващата стъпка е нанасянето на специален гел. Неговото съдържание е базирано на активното избелващо вещество водороден пероксид. То е подобно на това, използвано и при избелване в домашна обстановка, но концентрацията му е по-голяма.

При разпадането на гела на вода и кислородни радикали, чрез дълбокото си проникване в емайла те разрушават всички натрупвания на молекулярно ниво. Лазерът активира неговото действие, а след повторението (до 3 пъти) се достига предвиденото за избелване ниво.

По това процедурата се различава от традиционното химическо избелване, при което процесът се активира след реакция между вещества, а рискът да се нарани емайла е много по-голям.

Благодарение на лазерната технология е възможно да се избели и част от дентина, което не може да се случи при химическото избелване. Това гарантира по-дълготраен ефект, забележим още след първата процедура. Специалистът преценява продължителността, както и след колко посещения ще се постигне желаното ниво на избелване на зъби.

Какви са предимствата на избелването с лазер?

Спрете ли се на лазерното избелване при стоматолог, София и другите големи градове предлагат най много възможности, сред които са следните предимства:

  • Безвредно избелване на зъбите, за разлика от химическия начин;
  • Елиминиране на всякакви неприятни усещания като възпаления, кървене и др.;
  • Възможно избелване до 7-10 тона само с една процедура;
  • Краткотрайна процедура – 30-60 мин., в зависимост от желания резултат;
  • Видим ефект веднага след избелването, а след няколко дни – достигане до финалния цвят;
  • Дълготрайна белота на зъбите при правилна орална хигиена.

Избелването с лазер е противопоказно за хора с пломби по видими зъбни повърхности поради риск от получаване на разлики в цвета. Процедурата не е препоръчителна и при хора с вродени дефекти, с по-голяма чувствителност на емайла, както и за деца под 18-годишна възраст.

Търсейки оптималната за избелване на зъби цена, може да попаднете на различни предложения. При всички случаи лазерното избелване е по-ефективно от химическото и си заслужава инвестицията.

Денталният специалист ще ви даде професионален съвет как да задържите по-дълго ефекта от избелването: какви ежедневни навици да ограничите, на коя конкретна паста за зъби да се спрете и др.

Важно е да следите за добрата си устна хигиена и често да се подлагате на професионално почистване при вашия стоматолог.

 

 

Хареса ли ти статията?