Каква е връзката между заболяванията на венците и другите здравословни проблеми?

Заболяванията на венците могат да се отразят на цялостното ни здравословно състояние. Причината е, че възпаленията се пренасят чрез кръвта в цялото ни тяло. Най-честите причинители са плаката, бактериите, гъбичките.
Могат да бъдат назовани над 85 заболявания, в основата на които стоят проблеми с венците. Това още веднъж поставя на дневен ред важността на посещението при Вашия зъболекар поне веднъж годишно.

Нека да разгледаме кои са най-добре изследваните връзки между заболяванията на венците и общото ни здраве.

1. Сърдечно-съдови заболявания

сърдечно-съдови заболявания и пародонтитЕдна от най-добре установените връзки между заболявания на венците и други здравословни проблеми е връзката със сърдечно-съдовите заболявания.

Доказано е, че хората, които са с поставена диагноза „коронарна болест на сърцето“ и се грижат добре за зъбите си, получават по-рядко сърдечносъдови усложнения. Причината е, че правилното и регулярно почистване на устата убива бактериите и почиства плаката. По този начин се възпрепятства попадането на бактериите в кръвта.

Изследванията показват също, че хората със заболяване на венците имат по-високи нива на стимулиращия възпалението С-реактивен протеин (CRP) в кръвта си, който е известен рисков фактор за развитие на сърдечни проблеми, като например инфаркт.

2. Диабет

Има научно доказана връзка между диабета и парадонтита. Диабетът е свързан с понижен синтез на колаген във венците, както и потискане функцията на клетките на имунната защита. Това е причината, диабетиците да са по-податливи на чести инфекции, гингивит и пародонтит.

Изследванията показват, че заболяванията на венците могат да затруднят хората с диабет да контролират нивата на кръвната си захар. Това е така, защото хроничното възпаление, причинено от заболяване на венците, може да затрудни тялото да произвежда инсулин, хормонът, който регулира нивата на кръвната захар.
Предотвратяването и лечението на пародонтит с правилна грижа за зъбите и устната кухина, може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар.

3. Респираторни проблеми

Респираторни заболяванияЗаболяванията на венците също са свързани с респираторни проблеми, включително хронична обструктивна белодробна болест (COPD) и пневмония.
Бактериите, които причиняват заболяванията на венците, могат да навлязат в кръвта и да стигнат чрез нея до други части на тялото, включително белите дробове, където могат да причинят възпаление и инфекции.

Погрешно е устната кухина да се свърза само с храненето, защото тя е и вход на дихателната система. Ако бактериите в устата не се почистват редовно, те се натрупват. Вие можете да ги вдишате и така напълно несъзнателно да ги вкарате в дихателната ви система. В последствие това може да се окаже предпоставка за развиване на пневмония, бронхит и други респираторни заболявания.

4. Рак

И накрая, има научни доказателства, които предполагат, че заболяванията на венците могат да бъдат свързани с някои видове рак, включително рак на панкреаса и бъбреците. Изследванията показват, че хората със заболяване на венците са по-склонни да развият тези видове рак и че заболяването на венците може да увеличи риска от рак чрез нарастване на хронично възпаление в тялото.

Въпреки тези връзки между заболяванията на венците и други здравословни проблеми, много хора все още не осъзнават важността на поддържането на добра орална хигиена. Редовното почистване на зъбите с четка и конец, както и редовното посещение на зъболекар, може да помогне за предотвратяване на заболявания на венците и да намали риска от други здравословни проблеми. Като се грижим за оралното си здраве, можем да подобрим цялостното си здраве и благосъстояние.

 

 

5/5 - (1 отзива)