При нормален коагулационен статус(кръвосъсирване) марличката, която стискате между зъбите може да бъде премахната след 10 до 30 мин. след проведената хирургична интервенция. При пациенти с нарушен коаглационен статус следвайте препоръките на Вашия стоматолог.


● Препоръчително е храненето да започне, след окончателното изчезване на изтръпването от упойката. В противен случай е възможно да се получи прехапва в обезболената, от упойката зон, без да разберете.
● Храните и напитките, които приемате след хирургична интервенция не трябва да бъдат топли, тъй като е възможно това да провокира кървене.
● Храненето в следващите няколко дни е препоръчително да бъде на противоположната страна.
● Няколко дни след проведеното изваждане на зъб трябва да пазите раните чисти и да не изсмуквате получените съсиреци след екстракцията. Това е естествения механизъм за регенерация на тъканите.
● Трябва да спазването добра орална хигиена, като миете зъбите си с четка паста. Ако изпозлвате вода за уста и разтвори жабуренето с тях трябва да бъде вниматено, за да не бъдат премахнати постекстракционните съсиреци, след консултация с Вашия лекуващ лекар.
● Ако се появи болка след изваждането на зъба може спокойно да приемате обезболяващи препари, съобразено с максималната дневна доза на всеки медикамент. Забранен е приема на обезболяващи препарати съдържащи аспиран, тъй като той провокира кървене.
● Тютюнопушеното е строго забранено няколко дни след зъбна операция.
● Силното физическо натоварване на противопоказно след вадене на зъб.