Съвременните зъбни коронки са сравнително евтин, естетичен и почти универсален начин за протезиране. Те помагат не само за възстановяване на дъвкателните и речеви функции, но и връщат отново перфектната усмивка.

Ако зъбът е силно повреден и не може да бъде възстановен с пълнеж, но коренът все още е непокътнат, в този случай една зъбна коронка може да помогне много. Тя ще оправи не само естетичния дефект, но и което е по-важно, ще възстанови загубените функции на зъба и ще предотврати последващото му унищожаване.

Съществуват различни видове коронки за зъби, според материала на изработка, затова нека ги разгледаме поотделно:

  1. Металокерамични коронки
  2. Порцеланови коронки
  3. Циркониеви коронки

Металокерамични коронки

Момиче с бели коронки за зъбиМодерната металокерамична коронка е изработена в съчетание от керамика и метал, който може да бъде благороден или пък не, но задължително хипоалергенен, за да е безопасен за здравето. Металокерамичните коронки са завидно здрави и устойчиви, затова могат да изпълняват функцията си повече от десетина години. Освен това, те възстановяват функциите на зъбите отлично, защото абсолютно точно повтарят тяхната форма. Все пак металокерамичните коронки си имат и недостатъци, като от естетическа гледна точка има все още какво да се желае. Въпреки това обаче си остават една от най-популярните и предпочитани опции.

Порцеланови коронки

Порцеланът е материал, който се отличава с висока якост. Когато е използван в стоматологията, той е в състояние да издържи на значителни натоварвания. Въпреки това, от порцелан се изработват предимно коронки на предни зъби. За кътниците се предпочитат по-трайни протези с циркониева рамка.

По отношение на естетиката, керамични коронки са отлична алтернатива на естествените зъби, защото изглеждат точно като тях. Това е така, тъй като нюансът, който повтаря точно цвета на естествените зъби, не се променя през целия експлоатационен живот. Всъщност, почти е невъзможно е да се разграничи изцяло керамичната корона от здравия, естествен зъб.

Освен това, порцеланът е хипоалергенен и нетоксичен материал. Дори при дълготрайна употреба на керамични коронки няма да възникнат никакви възпалителни процеси в устната кухина. Напротив – протезите прилягат плътно към венците, като предпазват здравата част на зъба от кариес. При носене на порцеланови коронки не се забелязва никакъв дискомфорт, а усещанията са абсолютно естествени.

Едно голямо предимство на керамичните коронки, в сравнение с металокерамичните е, че когато се монтират, отстраняването на пулпата не е наложително. Зъбът под протезата си остава жив, което го предпазва от преждевременно разрушаване.

Единственият минус на класическата керамика е липсата на здравина, в сравнение с метала. Ето защо и коронките от него се инсталират най-вече на предните зъби.

Трябва да отбележим обаче, че така наречената екструдирана IPS E.max керамика днес все повече замества класическия материал. При нея не се наблюдават характерните пори, тъй като материалът преминава през пресоване, което води до по-добро уплътняване. Поради тази причина подобна керамика е много по-издръжлива, а и от естетична гледна точка е също на много високо ниво.

Циркониеви коронки

Той е най-модерният материал за производството на зъбни коронки. Става въпрос за много здрав материал, който е биосъвместим с тъканите на човешкото тяло и не причинява алергии. Циркониевите коронки имат всички предимства на керамичните: изглеждат също толкова естествено и красиво, както и са също толкова леки и удобни. Цветът на протезата съвпада напълно с нюанса на естествения зъбен емайл. Тъй като материалът се характеризира с повишена твърдост и здравина, циркониевите коронки се поставят не само в предната част, но и върху зъбите с дъвкателна функция, както евентуално и върху импланти.

Отначало цирконият е бил използван само и единствено като основа за керамична облицовка. Тази технология е често срещана и в наши дни. Но последните разработки в ортопедичната стоматология направиха възможно производството на корони от чист цирконий. Те се характеризират с още по-дълготрайна употреба, тъй като нацепване и повреда на облицовката е напълно изключена.

Има и още нещо – конструкциите, изработени от пресована керамика и цирконий, се произвеждат с помощта на цифрова технология. Това свежда до минимум грешките, така че пациентът бързо свиква с коронките и не изпитва никакви неприятни усещания, когато ги носи.

 

 

4.1/5 - (10 отзива)