Преодоляване на страха от зъболекари

Ако се притеснявате да посетите зъболекар или само при мисълта за това изпадате в паника, твърде възможно е да страдате от дентофобия.

Може ли страхът от зъболекари да бъде преодолян и как?

Даваме отговор в следващите редове.

Нервността пред зъболекарския кабинет е нормална

Някои пациенти не просто усещат нервност, те изпитват панически страх от посещението при зъболекаря.

Дентофобията се проявява така силно, че в някои случаи се стига до истерия и дори до припадъци.

Под нейно влияние хората, страдащи от високо кръвно, са в състояние да изпаднат в хипертонични кризи. В такива случаи обикновено пациентите не са контактни и рядко някой зъболекар, колкото и да е опитен и добър психолог, би могъл да намери подход към тях.

Къде се корени страхът от зъболекарския кабинет?

Разбира се, има различни причини за развитието на тази фобия. Понякога човек може да я преодолее самостоятелно, в други случаи е необходима намеса на психотерапевт. Ето и основните причини за появата ѝ.

Страх от минали преживявания

Почти всеки е имал неприятно изживяване като дете в стоматологичния кабинет. И макар че сега медицината е напреднала много и спестява огромна част от болките на пациента, спомените са все още твърде ярки в съзнанието на хората и им пречат да оценят трезво ситуацията.

Страх от критика

Втората най-често срещана причина е страхът на хората да се окажат в положението на малко дете, на което „четат конско“ заради занемареното състояние на зъбите му. Пациентът се страхува от упреци за това, че не полага достатъчно грижи за зъбите си и не желае да се подлага на подобно унижение.

 

Индиректно внушаване на страх

Освен чрез лични преживявания, страхът може да бъде предизвикан и от косвени източници. Например, когато наш близък приятел ни разказва за свое собствено травматично преживяване при зъболечение. Травмиращи снимки и разкази за лошо протекли лечения има и в интернет. Виждайки подобно негативно отразяване на стоматологичното лечение може да има силен отрицателен ефект върху нагласата на пациента и дори да усилят страха му.

Как да преодолеем страха от зъболекари?

Вариантите за лечение на дентофобия варират от чисто поведенчески техники до прием на медикаменти.

Разбира се, никак не е лесно да се справи човек с паническия страх, но все пак съществуват няколко начина, които дават добри резултати. Дори и ако не преодолеете напълно страха си, то поне ще се убедите, че съвременният стоматологичен кабинет не е „стая за мъчения“.

 1. Как ще ви помогне вашия стоматолог?

  Важно е да знаете, че зъболекарите също предпочитат техните пациенти да са спокойни и да не изпитват болка, за да може процеса по лечение да мине по-гладко и приятно и за двете страни. Когато изпитате остра болка, е възможно без да искате да помръднете, което може да доведе до грешка, ако в този момент стоматолога извършва деликатна манипулация.

  • С цел успокояване на пациента, повечето зъболекари се опитват да помогнат чрез детайлно разясняване на процедурата, която им предстои. Обясняването на манипулацията стъпка по стъпка действа успокояващо на пациента и намаля страха му от неизвестното.
  • Окуражаване на пациента след успешно протекла процедура е друга поведенческа техника, която може да се използва за преодоляване на дентофобията. Похвалата и акцента на позитивното в ситуацията ще помогне за повишаване на доверието и намаляване на страха при следващото посещение.
  • Техниките за релаксация също могат да помогнат на пациента да се отпусне, докато е на стоматологичния стол. Дълбокото коремно дишане намалява нивото на тревожност и мускулното напрежение в рамките само на 60 секунди!
  • Болкоусокояващите медикаменти, които вашия стоматолог ще ви предложи, варират от леки локални успокоителни до пълна упойка. Зъболекарите понякога използват дори райски газ, за да успокоят нервен пациент. В някои случаи зъболекаря може да предпише лекарства за тревожност, които да изпиете преди процедура.
 2. Как да се успокоя преди зъболекар?

  Даваме ви няколко простички съвета, които ще ви помогнат успешно да преборите страха със собствените си сили:

  • Открийте добър и опитен стоматолог, с когото да свикнете постепенно и на когото да имате пълно доверие. Когато сте уверени в компетентността и професионализма на лекаря, ще отидете в кабинета много по-спокойни и ще се чувствате по-комфортно по време на лечение.
  • Носете си анти-стрес предмет, когато отивате в кабинета. Например, вземете си любимата анти стрес топка и я ползвайте, докато сте на стола.
  • Докато сте в чакалнята, използвайте времето да си пуснете любимата успокояваща музика в слушалките.
  • Добрата зъбна хигиена изисква минимум два пъти годишно да проверявате състоянието на зъбите си. По този начин зъбите ви ще бъдат поддържани добре и всички евентуални заболявания ще могат да бъдат открити и лекувани лесно в ранен стадий;
  • Не позволявайте на страха от въображаемия дискомфорт да ви завладее – опитайте да медитирате преди срещата със стоматолога;
  • Помолете ваш близък човек да ви придружи в кабинета и да ви изчака, докато излезете от него. Присъствието на човек, в чиято компания се чувстваме сигурни и спокойни, ще увеличи комфорта ни по време на процедурата.

Източници:

Overcoming Dentophobia, a Fear of the Dentist, Cleveland Clinic

 

 

3.5/5 - (22 отзива)