Няма човек, който да не страда в някаква степен от оцветяване на зъбите. Колкото и да поддържаме устната си хигиена и да не пропускаме профилактичните прегледи при стоматолог, винаги има риск храната или други фактори да повлияят отрицателно върху естествения цвят на зъбите.


Днес естетичната стоматология предлага различни професионални процедури, които могат да възвърнат белотата на зъбите и блясъка на усмивката. Една от тях е избелването на зъби, с помощта на което те ще да добият по-светъл цвят до осем нюанса.

Как протича процедурата по избелване на зъби?

Промененият цвят на зъбите се дължи на задържаните пигменти по най-горния слой на зъбите и образуването на петна и плака. В кабинетни условия зъболекар извършва лазерно избелване на зъби чрез активиране на избелващ агент, обичайно водороден пероксид. Прониквайки в порите на емайла, той предизвиква извличането на натрупаните оцветявания.

С лазерното избелване може да се постигнат отлични резултати само с едно посещение при зъболекар. Самата процедура протича в следната последователност:

 • Зъбната повърхност се почиства от зъбен камък и плака, за да може по-добре да проникне избелващият агент;
 • Стоматологът поставя усторазширител, за да бъде видимостта му към зъбите по-добра;
 • Следващата стъпка е поставяне на специален гел върху венците, който да действа като защитна бариера за предпазване от избелващия агент;
 • Следва равномерно нанасяне на избелващия агент по зъбната повърхност;
 • Лазерен лъч активира водородния пероксид;
 • Правят се няколко нанасяния и активирания за достигане на желания цвят, като продължителността им трае около 20 мин. всяка;
 • Извършва се десензибилизираща терапия с помощта на специални медикаменти, за да се предотврати евентуална чувствителност на зъбите.

Използваният от стоматолога избелващ агент не уврежда зъбния емайл, защото той само извлича от него и от дентина всички органични оцветители. Процедурата е безболезнена и безопасна, лазерът е безшумен, не се прилага натиск и пациентът остава напълно спокоен.

Видимият ефект от направеното избелване е индивидуален, като зависи от първоначалния цвят на зъбите, вида на оцветяването, възрастта. Най-често се постига избелване с 3-5 тона.

След процедурата може да се очаква траен ефект около 2-3 г., а може и по-дълго, в зависимост от грижите за зъбите след това. Контролът от страна на стоматолога допринася за по-добрия резултат и за по-голямата безопасност.

При интерес от ваша страна към стандартните за избелване на зъби цени, ще се уверите в достъпната стойност на процедурата, като сумите варират, в зависимост от използваните материали и технологии.

Има ли противопоказания избелването?

Както при всяка процедура, така и при тази, има някои противопоказания. Затова е нужно да се посети добър стоматолог, който да прецени доколко избелването е подходящо за съответния пациент.

Най-общо сред противопоказанията се отнасят случаите на:

 • заболявания на венците и недоразвити тъкани на зъбите;
 • множествен кариес;
 • ниска степен на устна хигиена;
 • бременност и кърмене.

Макар че избелването не променя цвета на зъбите завинаги, резултатът след процедурата може да се запази по-дълго при избягване на оцветяващи храни и напитки 2 седмици след нея. След този период измиването с флуоридна паста и намаляването на тютюнопушенето също ще спомогнат за съхраняване белотата на усмивката.

 

 

Хареса ли ти статията?