Избелването на зъби е процедура, която изисква повишено внимание по отношение на храната, която консумирате, през първите 2 дни след нея. В тази публикация ще ви дадем списък с конкретни храни, които можете да ядете, както и принципни съвети по отношение белотата на зъбите и храненето.

Позволени храни след избелване на зъбите

След клинично избелване на зъбите се препоръчва консумирането основно на храни с бял цвят.

Супа с бял оризХрани след избелване на зъби:

 • Сирене
 • Мляко
 • Ориз
 • Круши
 • Ябълки
 • Банани
 • Бяла риба
 • Тестени изделия
 • Пилешко месо и др.

Както виждате денталната бяла диета няма нищо общо с теглото ви. Целта й е да запази ефекта от клиничното избелване за по-дълго време.

С други думи, предпазвайте емайла от храни с тъмен цвят, които могат бързо да компрометират постигнатия резултат.
Това е от ключово значение за времето непосредствено след избелването.

Тогава емайлът „попива“ много лесно пигментите от храната.

Докато трае процедурата порите на емайла се отварят и затварянето им отнема около два дни след процедура. През това време е необходимо много стриктно спазване на режима, даден от зъболекаря.

Добре е приемането основно на храни с бял цвят да продължи половин месец.

Други правила за хранене след избелване на зъбите

 1. Един от най-лесните начини да избегнете обезцветяване е да ядете само храни със стайна температура. След като зъбите ви са избелени, те стават много чувствителни към горещи или студени храни и напитки. Освен болка това може да ви коства и нарушения в белотата.
 2. Освен температурата на храните, които приемате, трябва да обърнете внимание и на киселинността им. Като общо правило, всяка храна или напитка, които ще оцветят, ако ги разлеете върху бяла риза, ще оцветят и вашите току-що избелени зъби. Колкото по-стриктно избягвате силно пигментирани храни през първите 2 дни, толкова по-сияйна ще бъде усмивкaта ви в бъдеще.
 3. Със сигурност, използването на поддържащи белотата пасти за зъби, е препоръчително.

Самата избелваща процедура не е вредна или опасна за зъбите, така че не бива да се притеснявате от нея. Понякога тя е съпроводена с лек дискомфорт във венците, но това не е задължително и зависи от конкретния пациент.

Разберете повече за нашата услуга:

Защо зъбите ни пожълтяват с времето?

Самото пожълтяване на зъбите е процес, който отнема години.
Веществото дентин, което се намира под емайла, отговаря за белотата на зъбите.
Дентинът е жълтеникав на цвят. Емайлът има защитна функция. Той е плътен, гладък и лъскав, но с пореста структура. Затова естествените и изкуствените хранителни оцветители лесно проникват в него. С възрастта емайлът потъмнява, отслабва и изтънява поради загубата на минерали.

Резултатът е един по-прозрачен емайл, през който започва да прозира вече изменения цвят на дентина. В комбинация с изтънения емайл се създава ефектът, познат ни като „стари зъби“. Почти всичко, което ядем и пием всеки ден, обезцветява зъбите ни. Това се проявява под формата на кафяв слой от вътрешната страна на емайла. Именно до това неминуемо води консумацията на храни с тъмен цвят.

Ако вроденият ви пигмент е светъл, професионалното почистване е достатъчно. Но ако е тъмен, е необходимо да се подложите на клинично избелване. Има няколко метода за професионално избелване на зъбите. Пациентът избира желания нюанс с помощта на цветова таблица.

Разбира се, никой не може да даде 100% гаранция за крайния цвят, тъй като той зависи от различни фактори като:

 • Вашата орална хигиена
 • Плаката
 • Зъбният камък
 • Структурата на зъбите ви и т.н.

Цели се постигане на оптимален резултат, който да се запази по-дълго време.

 

 

4.5/5 - (6 отзива)