Клещи с изваден зъб

Мъдреците са зъби, които създават доста проблеми още от самото си никнене. Те трудно подлежат на стоматологично лечение и често се налага да бъдат хирургически отстранени. Ако пациентите спазват предписанията на лекуващия ги специалист, обикновено не възникват усложнения след интервенцията, но това зависи най-вече от конкретния случай.

Възможни усложнения след вадене на мъдрец:

Болка след вадене на мъдрец

Болката е нещо напълно обичайно след подобна хирургическа манипулация. Тя може да се усеща освен на мястото на извадения мъдрец, така и към съседния зъб, челюстта и дори гърлото. Приема на болкоуспокояващи е разрешен. Ако болката не утихва за дълго време или се усилва, пациентът трябва да се посъветва с лекуващият го стоматолог.

Отоци след вадене на мъдрец

Непосредствено след процедурата вадене на мъдрец, е напълно нормално да има оток. Той може да обхване венците и бузите. Препоръчително е да се правят компреси с лед притиснати към бузата. Отокът обикновено продължава от два до три дни.
Ако подуването не намалява и се разпространява, пациентът трябва незабавно да се свърже с лекар. Отокът може да се окаже алергична реакция към анестезията.

Емотикон с висока температураВисока температура след вадене на мъдрец

Високата температура също не е нещо необичайно след изваждането на зъба, но ако продължава да се покачва повече от два дни и не се повлиява от медикаменти, то е наложително посещение при лекуващия лекар.

Кървене след вадене на мъдрец

По време на операцията се получава разкъсване на някои кръвоносни съдове и затова кървенето не е причина за безпокойство. Обикновено захапването на парче марля за 10-15 минути помага за спирането на кръвта. Ако състоянието се задълбочава и не преминава, тогава е наложителна консултация с лекар.

 

 

5/5 - (1 отзива)