Колко често трябва да избелваме зъбите си

Един от най-често задаваните въпроси от пациенти, когато става дума за белотата на зъбите, е: „Колко често трябва да се избелват зъбите, за да се поддържа белия цвят след първата процедура?“

Когато става въпрос за избелване на зъби, не може с точност да се каже колко дълго те ще запазят перфектният си бял вид. Това зависи от метода на избелване и навиците на пациента. Зъбите се нуждаят от постоянна грижа точно както останалата част от тялото.

Честота на поддръжка според метода на избелване

 1. Професионално избелване в стоматологичен кабинет

  В този случай резултатите са най-дълготрайни, макар с конкретика никой да не може да каже колко време ще се запази ефекта от процедурата. Резултатът може да издържи от една до няколко години. Това до голяма степен зависи и от поведението на пациента и най-вече дали стриктно се спазват препоръките на зъболекаря.
  При процедурата по избелване на зъбите в дентална клиника или кабинет се използва по-високо съдържание на водороден пероксид. Тази активна съставка е с наситеност между 35% и 40%. Това е от значение, защото осигурява по-бърз и по-силен ефект в рамките на 60 секунди.
  С цел подобряване на ефекта и поддържането му за по-дълго време може да се направи серия от процедури (2 или 3) през няколко месеца. Оптимални резултати се получават и комбинирането на професионално избелване на място в кабинета с поддържаща терапия за домашно избелване вкъщи.

 2. Избелване със специални избелващи шини в домашни условия

  Те се правят от зъболекаря по отпечатък, взет специално за целта от зъбите на пациента. В този случай водородния пероксид е заместен от карбамид пероксид. Неговата концентрация е от 10% до 16%,. Той се разгражда по-бавно и освобождава водороден пероксид в три пъти по-ниска концентрация, това означава, че времето за избелване ще бъде повече. Обикновено отнема между 4 и 8 часа, затова се препоръчва шините да се носят нощем, но не е задължително.
  И в този случай ефектът от избелването зависи от поведението на пациента, но в повечето случаи може да се говори за около година дълготрайност с регулярни посещения при стоматолога за проверка.

 3. Избелване с лентички

  Те са популярен, удобен и ефективен начин за избелване на зъбите вкъщи. Нанасят се директно върху зъбите, като е необходимо да се поставят веднъж или два пъти дневно за срок от около 2 седмици. Обърнете внимание, че някои от тях могат да се ползват не повече от 2-3 пъти годишно.

  Ефектът от тях е най-кратък – само няколко месеца.

Как мога да удължа ефекта на избелването на зъбите между посещенията при зъболекаря?

Три месеца може да изглеждат като кратко време, но в действителност през този период се случват много неща със зъбите ви.
Ако междувременно искате да защитите зъбите си, има няколко добри практики, които можете да следвате, за да поддържате вида им така, сякаш току-що сте ги избелили.

 • Не пушете

  Пушенето е ужасно за здравето на вашите зъби. То оказва лошо влияние и на цялата устна кухина. Редовното пушене ще доведе до пожълтяване на зъбите и напълно ще отмени ефекта на избелващата процедура.

 • Избягвайте прекалена консумация на храни и напитки с по-тъмен цвят

  Има много храни и напитки, които могат да причинят пожълтяване на зъбите ви, дори ако всъщност не са вредни за вас. Препоръчително е да ограничите кафето, червеното вино, черният шоколад и т.н
  По-пълен списък със забранените храни можете да намерите тук.

 • Мийте зъбите след всяко хранене

  Спазването на график за миене е чудесен начин да избегнете всякакви петна или щети от ядене или пиене, а също така ще ви накара да се чувствате свежи, за да продължите деня си.
  Може да е полезно да държите под ръка четка и конец за зъби дори когато не сте у дома, но ако не можете, малко вода за уста също би свършила отлична работа.

Ако имате допълнителни въпроси относно процедурата избелване на зъби, дълготрайността и честотата й, не се колебайте да се свържете с нас.

 

 

4.8/5 - (5 отзива)