Фасети

Зъбните фасети са тънки люспи, изработвани от фотополимер или керамика, които се поставят върху зъбите. Този вид ортопедични конструкции имат за цел да подобрят външния вид на предните (фронтални) зъби. Фасетите успешно коригират увредената или неестетична повърхност на зъбите и могат да се погрижат за красотата на вашата усмивка. Кога се слагат фасети и каква е тяхната издръжливост предстои да разберем в долните редове.

Кога се слагат фасети?

До слагането на зъбни фасети може да се стигне по ред причини. Все повече хора търсят надеждни начини да коригират предните си зъби, да се погрижат за естетиката на своята усмивка и да премахнат несъвършенства по зъбите си. Слагането на фасети е съвременното решение за подобряване вида на предните зъби, широко прилагано в естетичната стоматология.

Някои от случаите, в които поставянето на фасети би било от полза:

Порцеланови фасетиИскате да коригирате усмивката си

Предните зъби са отговорни за цялостно излъчване на лицето, наред с усмивката. Поставянето на зъбни фасети не е съпроводено с болка и не причинява какъвто и да било дискомфорт. Процедурата е бърза и лека, а резултатът е бяла и красива усмивка.

Искате да премахнете оцветяванията по зъбите

Някои оцветявания по зъбите не могат да бъдат премахнати чрез избелване. Понякога избелването не задоволява изискванията на пациентите. Тогава чудесна алтернатива са фасетите, които след поставяне върху зъбите ще прикрият успешно нежеланите оцветявания.

Не ви харесва формата на зъбите

Вследствие на фрактури, образуване на кариеси и провеждано лечение, както и поради генетични фактори, е възможно зъбната редица или отделни зъби да бъдат с неестетична форма, изкривени и др. В този случай слагането на зъбни фасети може да изправи зъбната редица, а видът им да остане максимално естествен.

Имате разстояния между зъбите

Разстоянието между зъбите, известно като диастема, би могло да се коригира чрез поставяне на фасети. Методът на поставяне е стандартен, чрез минимално изпиляване на част от естествените зъби, върху които ще се поставят фасетите. Съществува вариант за поставяне на фасети и без изпиляване. По какъв начин ще бъдат поставени фасетите зависи от личните ви предпочитания и мнението на стоматолога.

 

Разгледайте нашите ценови оферти за поставяне на фасети в София

 

Колко време издържат фасетите?

Процедурата по изработка на фасетите има своите специфики, спазването на които им гарантира дълъг живот, здравина и устойчивост. Материалите, които се използват при изработката на зъбни фасети, са керамика (порцелан) и фотополимер.

Керамичните фасети са с по-високо качество, през целия им период на експлоатация те не променят цвета си и могат да издържат до и над 15 години. Естествено, тези им качества сa за сметка на крайната цена, която заплаща пациентa.

Фотополимерните фасети попадат в по-нисък клас и съответно са бюджетен избор за тази услуга. Високият клас фотополимер също е естетически издържан, но при него животът е сравнително по-кратък. Устойчивостта при фотополимера не е на нивото на керамиката, при него не е изключено оцветяване с времето. Фотополимерните фасети издържат средно около 5 години, но това също е много индивидуално – немалко са случаите, в които фасетите издържат дълго над средната продължителност.

Независимо кой вариант ще предпочете пациента, с поставянето на зъбни фасети получавате отлична естетика за вашите зъби. Полагането на правилните грижи, както и качествената работа от страна на стоматолога и зъботехника, са фактори, които влияят върху издръжливостта на вашите фасети.

 

 

4.1/5 - (39 отзива)