симптоми при отхвърляне на зъбен имплант

Зъбните импланти са най-доброто решение за заместване на липсващи зъби или за подобряване на външния вид и здравето на постоянните. Въпреки че степента на успех при първата ви операция е много висока, съществува риск от отхвърляне на зъбните импланти.

Правилен ли е израза „отхвърляне на зъбен имплант“?

Терминът „отхвърляне“ не е най-подходящият, тъй като няма имунна реакция в организма, която директно да предизвика отхвърляне на импланта. По-скоро причината се крие в лошото зарастване на венците.

Имплантите са произведени от титан, който е биосъвместим материал.

Той може да бъде остеоинтегриран в максиларната кост и да изпълнява функцията на изкуствен зъбен корен, без да причинява какъвто и да е вид алергична реакция от организма.

Въпреки че терминът не е най-подходящият, той е най-използван за обозначаване на това усложнение, затова ще продължим да го използваме по този начин и по-долу в текста.

Симптоми при отхвърляне на зъбен имплант

Затруднено дъвчене и захапване

Това е един от най-честите симптоми. Здравите зъбни импланти не трябва да причиняват болка при дъвчене, хранене или говор. Aко забележите болка по време на хранене, това може да е знак, че нещо не е наред.

отхвърляне на имплант

Някои пациенти сравняват тази болка с усещането при дъвчене, когато имате кариес. Колкото по-рано се обърнете към Вашия стоматолог, толкова по-лесно и кратко ще бъде лечението.

Подути венци

Повечето пациенти имат лек оток на венците няколко дни след имплантирането. Отокът и подуването трябва постепенно да спадат, без да се възвръщат отново след това. Ако забележите, че подуването се появява отново или се влошава, това може да е признак за неуспешна имплантация.

Ако венците са подути, по-чувствителни и зачервени, това е признак за възпаление. Инфекциите на венците могат да се разпространят и в други части на тялото, затова е важно да бъдат лекувани незабавно.

Ако инфекцията на венците се разпространи в кръвта, това може да причини сериозни проблеми. Незабавно говорете с вашия зъболекар, ако забележите зачервени венци, които болят или изглеждат възпалени, и ако това състояние продължава повече от няколко дни. Не забравяйте, че колкото по-дълго чакате, толкова по-продължително ще бъде възстановяването.

Алергична реакция

Някои хора могат да имат алергии към металите в зъбните импланти. Алергичните реакции обикновено са внезапни и се появяват още в началото на процедурата по имплантиране. Може да отчетете загуба на вкус, подуване и изтръпване в устата и венците.

В този случай тялото ви отхвърля импланта и той трябва да бъде отстранен възможно най-скоро.

Изместващ се или разхлабен имплант

Имплантите, които са правилно интегрирани, се усещат като естествени зъби. Никога няма да почувствате, че имате чуждо тяло в устата си. Ако обаче имплантът не е сложен правилно, вие ще го усещате, когато се храните или говорите. Ще забележите също, че е разхлабен или се движи. Разхлабените или разместващи се импланти могат да причинят увреждане на челюстната кост и венците, ако не бъдат лекувани.

Отдръпване на венците

При някои пациенти се наблюдава отдръпване на венците след поставяне на дентален имплант. Обикновено се случва, ако имплантът не е поставен правилно. Това може да се случи и когато няма достатъчно дъвкателна или костна тъкан, която да държи импланта във фиксирана позиция.

Ако при вас се е получила рецесия на венците, ще забележите, че зъбните коронки изглеждат необичайно дълги. Може също да усещате болезнено възпаление около импланта.

Болка и дискомфорт

Леката болка е нормална по време на лечебния процес, тъй като тялото ви се приспособява към новите импланти. Болката не трябва да е силна и не трябва да продължава повече от няколко дни. Тази лека болка преминава с приемането на болкоуспокояващи без рецепта.

Силната болка няма да изчезне с приема на болкоуспокояващи. Болката може да бъде пулсираща, може да е постоянна или да се усеща на вълни. Може да започне седмици или месеци след имплантирнето. Във всеки случай, не е нормално да имате силна болка дълго време след поставяне на имплантите, което е признак, че трябва да се свържете с вашия стоматолог незабавно.

Скърцане със зъби

Това често се случва месеци или дори години след неправилното поставяне на импланта. По-вероятно е да скърцате със зъби, ако имате липсващи или неправилно подредени зъби.

Някои хора скърцат със зъби само по време на сън, така че може дори да не го забележите. В тези случаи ще почувствате натиск по протежение на челюстната си кост и болка в челюстта и венците.

Скърцането със зъби причинява много голям натиск върху тях. Това може да затрудни добрата интеграция на импланта и организма да го отхвърли.

Ако подозирате, че скърцате със зъби или забележите признаци на скърцане със зъби, незабавно си запазете час при зъболекар. Той ще провери дали зъбният имплант е подравнен правилно с челюстната кост и останалата част от съзъбието.

 

Източници:
https://clinicadrvilar.com/en/rejection-to-dental-implants-what-are-its-symptoms/ 
https://dentalorangecounty.com/blog/signs-of-dental-implant-rejection/

 

 

4/5 - (3 отзива)