Ронене на зъбите

„Защо ми се ронят зъбите?“
Ако често си задавате този въпрос, следващите редове са точно за вас.

Абразията на зъбите е процес, който започва още през детските години и неминуемо протича при всеки един от нас. Колкото повече остарява нашият организъм, толкова повече части от структурите си губят зъбите ни. Това най-често се оприличава на ронене на зъбите или рушене на зъбите.

Това изтриване започва, когато при връхчетата на кучешките зъби постепенно започва да се наблюдава заобляне. С течение на времето това обхваща и останалите зъби. Това рушене на зъбите не подминава и способността ни да дъвчем храната. Проблем като този може да ни наложи да предъвкваме храната двойно по-дълго, докато я преглътнем.

Тази ерозия на зъбите напредва с времето и понякога става причина не само за естетични, но и за сериозни здравословни проблеми. Причина за влошаване може да се окажат предишни дентални лечения с нискокачествени материали.

В нашата практика неведнъж сме виждали дотолкова изтрити зъби, че да рефлектират върху чертите на лицето. Най-често тези нелицеприятни промени се изразяват в по-ранната поява на дълбоки бръчки около брадичката, устата и носа.

Макар в онлайн пространството терминът „абразия на зъбите“ да е много популярен, той не е напълно коректен. В денталната медицина този проблем се определя като некариозно заболяване на твърдите зъбни тъкани – емайл и дентин.

Причини за изтриване на зъбите

Причините за това състояние най-често са 2, а именно бруксизъм (скърцане със зъби) и бруксомания (стискане със зъби). Когато изтритите зъби са резултат от бруксизъм или бруксомания, пациентите се събуждат сутрин с болки в ставите и болки в дълбочина на корените на изтритите зъби.
Изтрити зъби наблюдаваме и при неправилно четкане на зъбите с твърди четки. Значение има и вида на храната, с която се храним.

Какви са симптомите

Важно е да уточним, че роненето на зъбите е много бавен процес, който обичайно протича безсимптомно.

  1. При абразия първото нещо, което пациентите забелязват, е повишена чувствителност при някои от зъбите, когато консумират студени храни и напитки. Причината е загубата на емайл и откриването на подлежащ дентин, който е чувствителен на дразнения.
  2. Второто нещо, което пациентите сами споделят, че им прави впечатление с времето е, че зъбите им стават по-къси.

Абразията на зъбите – Последствия

При рушене на зъбите емайлът започва да изтънява. За съжаление, при много тежки случаи се наблюдава унищожение на 90% от него.

Дентинът е другата твърда зъбна тъкан. Тя също започва да се оголва, което от своя стана води до ускореното ронене на зъбите.

Като други нежелани реакции могат да се обособят:

  • Задържане на храна между зъбите
  • Засилена чувствителност на венците и зъбите при консумация на кисели и сладки храни
  • Прекомерно оголване на зъбите, причиняващо впоследствие пулпит

Три нива на износване при изтрити зъби

  1. При първото ниво ерозията е физиологична. Наблюдава се похабяване на режещите ръбове на зъбите отпред, което похабяване се изразява в наравности и пукнатини. При изтритите зъби в задните части, могат да се образуват ямки в дентина оградени от тънки, чупливи емайлови ръбове.
  2. При второто ниво са налице изтрити зъби с намаляване с 1/3 на височината на клиничната корона.
  3. При третото ниво са налице изтрити зъби с намаляване на височината на зъбната корона с повече от 1/3.
    Характерно за последните 2 нива е бързо протичане на ерозията и изтриването се определя като болестно. Ненавременно вземане на мерки може да позволи достигане до нерва на изтрития зъб и да се развие пулпит, гангрена, абсцес и т.н.

Лечение на абразио на зъбите

Лечението на абразиото на зъбите зависи от степента на изтриване на зъбните коронки.
Лечението започва с определяне на факторите довели до това изтриване. При някои пациенти се проявява нощно скърцане със зъби. Медицинският термин за това е бруксизъм. При него е необходимо да се изработи шина против бруксизъм, която се слага преди лягане и не се маха през нощта. Благодарение на нея горните и долните зъби не се трият едни в други и респективно не се нараняват.

Съвременната дентална медицина си служи с помощта на фотополимер за възстановяване на загубени дентин и емайл.
За случаите, когато абразията е засегнала не само задните, но и предните зъби се използват бондинг фасети. При тях чрез композит се възстановява първоначалната форма на всеки увреден от ерозията зъб. Преимуществото на бондинга е, че не наранява допълнително зъба и не отнема допълнително от неговата тъкан. При тази процедура зъбите не се пилят. Цели се постигане на правилна анатомична форма.

За съжаление, в практиката ни не липсват пациенти, при които се налага да се използват обвивни коронки от металокерамика или цирконий, за да се запази определен зъб.

Когато от горния или от долния ред има извадени зъби, понякога може да се стигне до прилагането на ортопедични конструкции като коронки, мостове и импланти.

В случай, че имате дори и бегли опасения, че зъбите ви се рушат и емайла ви е с нарушена структура, не се колебайте да се обърнете към нас за консултация и преглед.

 

 

4.7/5 - (6 отзива)