Колкото и удобства да предлага съвременният свят, със същата скорост се увеличават и болестите, причинени основно от стрес и неправилно хранене, а оттам – загуба на витамини и други ценни вещества в човешкия организъм.

Забързаният ритъм, хапването „на крак“, включващо храни и напитки с агресивна спрямо зъбите температура и консистенция, в комбинация с други фактори, които водят до отслабване на имунитета – всичко това предразполага и довежда до пародонтит, познат още като пародонтоза. Тези фактори водят до натрупване на зъбна плака, занижената зъбно-устна хигиена и началото на заболяването.

От пародонтит боледуват както мъже, така и жени. Няма преимуществено засягане на някой от двата пола. Голяма част от хората, засегнати от това заболяване не взимат мерки срещу развитието му, защото смятат, че прогресията му не може да бъде спряна.

Изход обаче има, важното е да се предприеме адекватно лечение.

Как да познаем пародонтита?

Симптоматика и определение

Когато миете зъбите си, наличието на кръв по четката и/или при изплакване е сигнал за тревога. Това заболяване се характеризира с кървене на венците, образуване на т. нар. „джобове“. При нелекуване се стига до подуване на венците, разклащане на зъбите, видимата им промяна и дори падането им. Тези симптоми представляват реакция от заболяване на тъканите около зъбите – най-точното определение за болестта пародонтит.

Пародонтитът е бактериална болест и изисква сериозно внимание и мерки за справяне.

Как да се излекуваме от пародонтит?

На първо място е диагностицирането му. То не е особено сложно, поради манифестната клинична картина. Важно е обаче стоматологът да бъде с голям опит, за да проведе правилното лечение.

Друго важно – не се самолекувайте!

Само чрез консултацията със стоматолог може да ви бъде назначена дадена терапия и лекарства.
Основните процедурите за лечение включват:

  • редовно и често отстраняване на зъбна плака и зъбен камък
  • подмяна на коронки, мостове и протези
  • обработване на венците и венечните джобове с допълнителни манипулации при необходимост
  • приемане на антибиотици – вече отживелица, прилага се само в строго определени случаи. Може да прочетете повече в нашата статия за родожил

 

паста за зъби, четка и вода за устаСледва предписване на индивидуална терапия, съдържаща използване само на конкретни марки паста за зъби и вода за изплакване, третитане на венците с гелове и др. Важно е стриктното съблюдаване на терапията, без отклонения. Назначават се и контролни прегледи, тъй като пародонтитът е коварна, прогресираща болест и периодичната проверка на състоянието на пациента е от първостепенно значение.

През последните години се прилага и лечение с лазер, чрез което се въздейства директно върху засегнатите области. При по-напреднала фаза, когато съществува реална опасност от загуба на зъбите, се налага и хирургическа интервенция .

Лечим ли е пародонтитът?

Въпрос, който най-много притеснява пациентите.

Пародонтитът, макар и стряскащ по отношение на пораженията в устната кухина, е лечим, въпреки твърденията, че всъщност е присъда за цял живот.

Истината е, че терапията може да продължи с години, тя реално се превръща в част от начина на живот на пациента.
Жена, която си мие зъбите с четка и паста
С развитието на медицината методите стават все по-успешни, с цел никога повече да не почувствате симптоми на пародонтит. Дали сте преминали през тази опасна болест, или не, решаващо значение имат превантивните мерки.

Профилактиката

  • Хигиена на устната кухина
  • спазване на указанията за лечение
  • редовна последваща поддръжка
  • следене на общото здравословно състояние

На шест месеца е добре да почистваме зъбния камък при пародонтолог/стоматолог, както и да го посещаваме профилактично за преглед на общото състояние на зъбите и венците.

И да не забравяме, че колкото и да се надпреварваме с времето в нашия век, здравето трябва да бъде приоритет. Не яжте бързо, избягвайте прекалено горещи или силно студени храни и напитки, грижете се за себе си!

 

 

5/5 - (1 отзива)