Зъбни протези и хранене

Зъбните протези са важна и ценна алтернатива за пациентите, които са загубили своите зъби поради различни причини. Въпреки че те предоставят възможност за възстановяване на функционалността на устната кухина, носенето на зъбни протези може да има някои нежелани последици за храненето и здравето на човек.

Влошени хранителни показатели

Според ново изследване на Regenstrief Institute и Indiana University School of Dentistry зъбните протези могат да имат потенциално отрицателно въздействие върху цялостното хранене на човек. Това е първото изследване, което отчита стойности на хранителните биомаркери и ги свързва директно със стоматологичните досиета на пациентите.

„Зъбните протези са значителна промяна за един човек. Те не осигуряват същата ефективност на дъвчене, което може да промени хранителните навици“, казва Thankam Thyvalikakath, DMD, MDS, PhD, старши автор и директор на програмата. „Зъболекарите трябва да са наясно с това и да дават съвети на пациентите как да се хранят пълноценно. Тези пациенти се нуждаят от подкрепа в този период. Още по-добре е да има и последващо наблюдение.“

Лабораторните тестове в изследването включват пълна кръвна картина на пациента, основен метаболитен профил и панелни тестове за липиди и щитовидна жлеза, и много други. Сравняват се лабораторните резултати от две години преди пациентът да сложи протезите с две години след това.

Изследването установява, че хората със зъбни протези имат значителен спад в определени хранителни показатели за тези две години, през които са носели протезите. Хората, които не са носили протези, не са имали този спад. Нивата на маркерите все още са в нормални граници, но изследователите казват, че има потенциал нивата да продължат да падат с течение на времето. Те призовават зъболекарите да алармират пациентите за тази възможност и да настояват всеки пациент да си прави редовни профилактични прегледи, с които да си следи тези показатели.

Последствия от носенето на протези за пациентите

Промяна в чувствителността на устната кухина / небцето

Зъбните протези могат да повлияят отрицателно на храненето на индивида по много начини. Един от тях е свързан с промяната в чувствителността на устните и небцето. Когато носим зъбни протези, усещането за температурата, текстурата и вкус на храната може да се ограничи. Това може да доведе до промени в хранителните навици на пациента и намаляване на желанието му за разнообразно хранене.

протези

Промяна в силата на натиска при сдъвкване на храната

Зъбните протези могат да ограничат способността на пациента да дъвче храна правилно. Някои видове храни, като например твърди плодове и зеленчуци, изискват по-силен натиск при дъвчене, за да бъдат добре раздробени. Протези обаче не могат да предоставят необходимата сила за това, което води до недобро разграждане на храната преди да бъде погълната. Това може да доведе до проблеми с храносмилането и усвояването на хранителните вещества от храната.

Повишен риск от раздразнения и инфекции

Освен на храненето, носенето на протези може да повлияе и здравето на устната кухина и съседните тъкани. Постоянното натискане на протезите върху венците и слизните обвивки може да доведе до раздразнения, афти и инфекции. Ако зъбните протези не са правилно пригодени или поддържани, те могат да допринесат за натрупването на бактерии и микроорганизми, което може да доведе до стоматологични проблеми като пародонтит и гингивит.

Промяна в говора

Друг проблем, свързан с носенето на протези, е свързан с произношението при говор. Носенето на протези може да промени артикулацията на звуковете и да доведе до затруднения в изговарянето на някои думи. Това може да бъде объркващо и понякога дори да доведе до социална изолация на пациента.

Решението

За да се предотвратят тези негативни последици, е важно:

  • Пациентът да избере най-удобните, висококачествени и подходящи за него зъбни протези.
  • Необходимо е да се консултира редовно със своя стоматолог за проверка и регулиране на протезите.
  • Подходящата грижа за устната кухина и протезите е от съществено значение. Редовното почистване, отлична хигиена и посещенията при личния ви стоматолог са задължителни за поддържане на доброто здраве на устната кухина.

В заключение, носенето на зъбни протези може да влоши храненето и здравето на човека поради намалена чувствителност, ограничена способност за дъвчене, възможност за инфекции и проблеми с речта. Важно е пациентът да се грижи правилно за протезите си и да се консултира със стоматолог, за да се предотвратят възможни проблеми и да се осигури добро здраве.

 

 

5/5 - (3 отзива)