Дентални импланти

С развитието на съвременната медицина и постоянният прогрес на иновативните технологии, възможностите за ефективно дентално лечение са почти неограничени. С помощта на модерно оборудване и инструментариум, висококвалифицираните стоматолози предлагат на своите пациенти все повече и все по-нови методи за зъболечение.

Една от често извършваните стоматологични услуги в развитите страни е поставянето на зъбни импланти. Процедурата по поставяне на импланти е широко разпространена още от ХХ век. Разбира се, от тогава до днес качеството и вида на денталните импланти са претърпели значителни промени.

Липсващ зъбЗагубата на един или повече зъби е сред най-неприятните усещания, които можем да изпитаме. Освен ужасния дискомфорт при хранене и говор, липсата на зъби може да причини и редица сериозни усложнения, като:

 • отслабване на челюстта
 • промени в ставите и мускулите при дъвчене
 • болка в главата, врата и ушите
 • разместване и изкривяване на останалите зъби и дори тяхната загуба
 • дефекти в говора
 • проблеми в социалния живот
 • депресия

Зъбните импланти са истинско спасение, що се отнася до мечтаната здрава и красива усмивка.
Те връщат на хората удоволствието и насладата от храната. Помагат им да повишат личното си самочувствие и самоувереност. Засилват желанието за общуване и контакт с други хора.

Зъбният имплант е провъзгласен като най-близкият заместител на естествените зъби. На външен вид не се различава от тях, а при хранене не се усеща каквото и да е изменение в дъвкателната способност.

Въпреки че тази стоматологична услуга е силно разпространена, има много хора, които не са запознати с нейната същност и имат много въпросителни пред себе си.

Поставяне на имплантите

 • Зъбните импланти са съставени от три части – титаниев винт, надстройка и коронка. Висококачествените материали, от които са изработени компонентите, ги прави най-подходящият избор сред останалите алтернативи.
 • Титаниевият винт „имитира” корена на зъба и за това се вгражда в челюстната кост. Титанът е биосъвместим материал, което означава, че няма риск да предизвика възпаление или инфекция, както и липсва опасност, имплантът да бъде изхвърлен.
 • За поставянето на зъбните импланти се провежда хирургична интервенция. Процедурата започва с инжектирането на упойка, която може да бъде локална или обща. След като анестезията подейства, стоматологът прави разрез на венеца със скалпел, за да разкрие челюстната кост.
 • Повърхността на костта трябва да е съвсем гладка и равна. Ако се забелязват неравности, е необходимо да бъдат загладени с помощта на специален дентален инструмент.
 • След като челюстта е подготвена, тя се калибрира до определения за импланта размер със зъболекарски машини. Целта е да се образува отвор с определена ширина, в който ще бъде поставен титаниевият винт. При тази процедура се използва и охлаждащ спрей, за да няма опасност от прегряване на костните клетки.
 • След като титаниевият винт е внимателно поставен в костта, отворът се затваря със специална капачка, която цели да „запечата” импланта.
 • След това тъканите се зашиват. Изчакват се 7-14 дни преди да се махнат конците, за да може тъканта да е добре заздравяла. За пълното интегриране на импланта ще са необходими от 2 до 6 месеца.
 • Когато подходящият момент настъпи, поставената капачка се отстранява и на нейно място се изгражда надстройка, която ще служи за връзка между винта и коронката. В зависимост от случая, освен коронка, могат да бъдат поставени мост или протеза.

Преди да се вземе окончателно решение за поставяне на зъбни импланти и за постигане на максимална ефективност на процедурата, е необходимо пациента да отговаря на няколко условия.

На какви условия трябва да отговаря пациента, за да му бъдат поставени импланти?

 1. На първо място, зъбните импланти трябва да се поставят единствено на зряла челюст. Това означава, че пациенти под 18 годишна възраст, няма да са подходящи кандидати за процедурата.
 2. Следващото основно изискване е, преди да се направят каквито и да е стъпки към поставянето на дентални импланти, пациента да е минал цялостен преглед при стоматолог. При установяване на възпаления по венците, инфекции, кариеси или други заболявания, трябва да се приложи съответното лечение, за да се избегне всеки риск, който заплашва ефикасността на импланта.
 3. Зъбните импланти се нуждаят от специфични грижи и поддръжка. Малко зъболекари алармират колко по-важна е оралната хигиена в съзъбие с импланти, отколкото при почистването на естествените зъби. Стоматологът, който е извършил манипулацията и следи здравето на пациента, ще Ви препоръча подходяща четка и паста за зъби, конец или друго подходящо почистващо средство. Редовното посещение на зъболекарският кабинет е задължително. Неспазването на добра хигиена често води до отхвърляне на импланта и периимплантит.

От изключително значение е да поверим усмивката си на добър специалист в областта на зъболечението, за да се чувстваме комфортно и в сигурни ръце.

 

 

Хареса ли ти статията?