Пушенето на електронни цигари/вейпове може да причини сериозни проблеми с устата, гърлото, зъбите и венците.

Според редица стоматолози има все повече доказателства, че вейпингът може да повлияе негативно на оралното здраве. Силно се препоръчва ограничаване употребата на електронни цигари, независимо дали съдържат никотин или не.

вейпинг и здраве на зъбите

Вейпингът може да увреди зъбите и венците по няколко начина

  • Ерозия на зъбния емайл: вейп течностите съдържат пропилен гликол (PG) и растителен глицерин (VG). Когато се нагрява, PG се разгражда до киселина, която може да ерозира зъбния емайл, да го направи по-податлив на кариеси и да насърчи образуването на плака.
  • Полепване на бактерии: Растителният глицерин, в комбинация с подсладените аромати за вейп, кара бактериите да полепнат по зъбите и венците, ерозирайки емайла.
  • Сухота в устата: Често срещан страничен ефект от вейпинга е сухота в устата, която може да причини лош дъх и да намали количеството слюнка, която защищава зъбите. По-малко слюнка означава по-висок риск от кариес.
  • Обезцветяване на зъбите: Вейпингът може да причини обезцветяване на зъбите.

Здравите зъби са важни не само за храненето, говоренето и усмивката, но и за самочувствието на пациентите.

Ако пушите електронни цигари, е важно да посещавате редовно Вашия зъболекар. Той ще ви помогне да изготвите план за отказване от тютюнопушене/вейпинг и ще извърши задължителните редовни прегледи на зъбите и венците ви.

За информация и подкрепа как да се откажете от пушенето / вейпинга, можете да се обадите на Националната линия за отказ от тютюнопушене: 0700 10 323. Тя е безплатна  поверителна услуга, която ще ви даде необходимата информация, съвети и помощ за отказ.

Можете да получите информация за отказване от тютюнопушене/вейпинг и на сайта на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/zavisimosti/tyutyunopushene/podobryavane-na-zdraveto-pri-otkazvane-na-cigarite/.

Не рискувайте здравето на вашите зъби и венци! Откажете се от пушенето/вейпинга за здрава и красива усмивка!

5/5 - (2 отзива)