Срок на годност на зъбните импланти

Цената за поставяне на зъбни импланти за повечето от нас не е никак ниска. Ето защо е разбираемо и напълно нормално толкова много хора да се интересуват от трайността на имплантите и да се питат имат ли те срок на годност. Ще отговорим на тези въпроси в следващите редове.

Съдържание:

 1. Трайност на денталните импланти
 2. Ключови фактори, оказващи пряко влияние върху живота на денталните импланти
 3. Как да удължим живота на импланта?

Трайност на денталните импланти

Преди да дадем конкретни цифри и срок на годност на имплантите, нека първо уточним две важни положения:

 1. Импланта не може да се разглежда като едно цяло, когато се говори за трайност, тъй като всяка негова част е съставена от различни материали с различна издържливост;
 2. Взимат се предвид само качествените титаниеви импланти.

Структура на дентален имплант CamlogТрайност на винта

При редовно и правилно четкане и почистване с конец, титановият винт може да издържи цял живот, ако пациентa ходи на редовни стоматологични прегледи през 6 месеца. Титанът е много издържлив – той е лек, здрав и устойчив на корозия метал. Най-често се използва за много яки, но леки сплави. Титанът, подобно на стоманата, има висок праг на умора на метала, което гарантира дълготрайна употреба на титановите изделия.

Трайност на короната

За разлика от винта, короната обикновено трае около 10 до 15 години, преди да има нужда от подмяна поради износване.

Изследване трайността на импланти Camlog®

В клиника IG Dental работим с дентални импланти на швейцарската имплантна система Camlog® – продукт на изследователския център CAMLOG Biotechnologies GmbH – Basel/Switzerland.

Ето защо, тук ще ви представим статистическо изследване на процента успеваемост и удовлетвореност на пациентите от импланти Camlog® и в частност – от продуктовата им линия CAMLOG SCREW-LINE. В 5-годишното изследване, публикувано в U.S. National Library of Medicine, участват 17 частни практики от 5 държави, като на пациентите са им били поставени импланти както в горната, така и в долната челюст. Състоянието на пациентите се проследява в течение на 5 години след имплантирането, като се оценяват техните клинични параметри, прави се и оценка на цялостната удовлетвореност от импланти CAMLOG SCREW-LINE.

Проучването предоставя реални данни за 196 пациента, на които са им били поставени общо 285 импланта. Резултатите показват, че поставянето на импланти CAMLOG SCREW-LINE довежда до много висока степен на оцеляване (survival rate) и успех в дългосрочен план. Общият процент на успех за имплантите е бил 97,1% след 5 години; общата степен на оцеляване е 98,6%. Степента на успех е оценена post hoc и разкрива общ 5-годишен успех от 98,0%.

 

Анализ на живота на имплантите, показващ натрупаната успеваемост в проценти:
Interval
(months)
Implants in interval According to Albrektsson et al. According to Buser et al.
Implants withdrawn during interval Failures during interval Cumulative success rate (%) Implants withdrawn during interval Failures during interval Cumulative success rate (%)
Loading – 12 271 27 0 100 27 0 100
12–24 244 6 0 100 6 0 100
24–36 238 17 1 99.6 17 1 99.6
36–48 220 11 3 98.2 13 1 99.1
48–60 206 50 2 97.1 50 2 98.0
60–72 154 94 0 97.1 94 0 98.0
72–84 60 48 0 97.1 48 0 98.0
> 84 12 12 0 97.1 12 0 98.0

 

Вижте пълното изследване тук: Implant success and survival rates in daily dental practice: 5-year results of a non-interventional study using CAMLOG SCREW-LINE implants with or without platform-switching abutments

Ключови фактори, оказващи пряко влияние върху живота на денталните импланти

 • износване или деформация на тъканите в зоната на поставяне на импланта;
 • здравината и способността на импланта да издържа на приложеното натоварване;
 • качеството на материала, от който е направен имплантът, и спазването на технологията в процеса на производство на продукта;
 • надеждността на свързващата конструкция;
 • здравословното състояние на пациента;
 • правилната грижа за зъбите и венците след имплантиране.

Влияние на вида имплант и материала, от който е изработен, върху трайността му

Един висококачествен имплант може да служи вярно на своя собственик средно от десет до двадесет години. Надеждността му се определя от устойчивостта на натиск, повреди и разрушения, които от своя страна зависят както от качеството на изработка, така и от естествените свойства на материала. Съвременната медицина използва за направата на импланти най-вече керамика, титан и цирконий.

Професионалните умения на имплантолога

Професионалните умения на имплантолога също имат ключова роля по отношение експлоатационния живот на имплантите. Ако имплантът не е поставен добре, той ще разхлаби костната тъкан, структурата ще се измести и с течение на времето ще се наложи подмяна. Затова винаги се доверявайте на добри и опитни специалисти.

Рискове от отхвърляне на импланта

Когато става дума за срока на годност на зъбните импланти, този фактор също не трябва да се пренебрегва. При класическа операция рискът от отхвърляне на импланта е малък и се изчислява едва на 2%. При по-сложна процедура той нараства 5 пъти и достига до 10%.

Обикновено тялото отхвърля импланта в отговор на продължаваща инфекция /периимплантит/, която стимулира възпалението. Този процес може да бъде предотвратен с помощта на лекарства, предписани от вашия лекар и които следва да бъдат приемани на ранен етап.

Симптоми, че е време да смените импланта

Решението за смяна на импланта се взема от зъболекаря. Съществуват обаче някои симптоми, които могат да предупредят пациента, че конструкцията е за смяна. Те са:

 • Мобилност – импланта се клати
 • Болка в областта на импланта
 • Кървене и подуване на венците в близост до импланта
 • Гной около импланта
 • Лош дъх
 • Подуване на лицевите тъкани

Появата на един или повече от описаните симптоми следва да ви послужи като сигнална лампа за незабавна консултация с вашия стоматолог.

Как да удължим живота на импланта?

Можете да удължите експлоатационния живот на зъбните импланти като спазвате основните медицински препоръки за грижа за зъбите и венците. Да разгледаме двете най-важни по-подробно:

Отлична орална хигиена

Мийте зъбите си два пъти на ден с четка и паста, няма да е излишно да използвате и иригатор – това е най-добрата алтернатива на зъбния конец. Не забравяйте да се грижите и за венците си, за да избегнете възпаления. Препоръчва се за пушачите да откажат цигарите, защото те водят до неправилно функциониране на метаболитните процеси и може да провокират отхвърлянето на импланта.

Ограничаване на натоварването

Не е препоръчително да похапвате твърди ядки, да гризете моливи или да робувате на други подобни вредни навици, които могат да повлияят вашите импланти. Създайте си план и организирайте минимум два пъти годишно професионално почистване на зъбите си при зъболекар, тъй като плаката и зъбният камък могат да причинят възпаление на венците.

Ако спазвате тези препоръки, ще се радвате на дълги години комфорт в устната синкухина, благодарение на дългия живот на вашите зъбни импланти.

 

 

3.8/5 - (25 отзива)