поставяне на зъбни имплантиВ тази статия ще научите:

  1. Етапи на процедурата по поставяне на импланти
  2. Предимства на денталните импланти
  3. Грижа за имплантите след поставяне

През последните 20 години денталната медицина търпи изключително много промени. Днес на разположение на хората са редица възможности за ефективно лечение на различни заболявания на зъбите и венците.

Една от най-предпочитаните стоматологични услуги е поставянето на зъбни импланти. Главната причина те да бъдат масово избирани е, че са най-надеждното решение при лечение на липсващ зъб. Благодарение на технологията, по която се изработват, имплантите изглеждат напълно еднакво с естествените зъби и са изключително стабилни, сравнено с протези или мостови конструкции. С тяхна помощ всеки би могъл да възвърне своята усмивка и насладата от вкусовите качества на храните и напитките.

Етапи на процедурата по поставяне на импланти

Процедурата за поставяне на дентални импланти се състои два етапа, които се извършват по хирургичен път:

1. Поставяне на титаниев винт в челюстната кост

Първият етап е от ключово значение, защото при него се осъществява вкостяването на титаниевият винт в челюстта, който да играе ролята на корен на зъба. Титаниевият имплант се поставя съвсем малко под нивото на венеца, а в горния си край разполага с малка дупка. Тук трябва да се добави, че са необходими от 6 седмици до няколко месеца, за да може винта да се срасне с челюстната кост и да се продължи към следващата стъпка. През това време се поставя капачка, която да осигури защита на винта от оралната среда.

2. Поставяне на коронка/надстройка

Вторият етап включва поставяне на свързваща част и на коронката. За да се избегне срастване на венеца с винтчето, в горния край се поставя имплантна надстройка. Тя има също свързващи функции, тъй като благодарение на нея коронката се прикрепя към титаниевият винт.

Предимства на денталните импланти

Денталните импланти са отлично решение за всички, на които се е наложило премахване на един или няколко зъба.

  • Тяхно ключово предимство пред останалите алтернативи се дължи на материалите, от които се изработват. Характерно свойство на титана е, че позволява пълно срастване с челюстната кост (процесът се нарича остеоинтеграция). По този начин се гарантира висока стабилност и естествено усещане.
  • Освен това имплантите могат да ограничат загубата на костна тъкан. Малко известен факт е, че костите са тъкан, която има нужда от стимулиране, за да се възстановява. В случая, зъбите са това, което стимулира регенерирането на челюстната кост. Липсата на един или няколко зъба несъмнено ще доведе до отслабване на челюстта. Благодарение на своите свойства, титаниевите импланти са инвестиция в дългосрочен план.
  • Друго основно тяхно предимство е, че за имплантирането им не е нужно да се жертват съседни зъби, какъвто е случая с изграждането на мостови конструкции, при които се изпиляват съседните на липсващият зъби.

Как да се грижим за денталните импланти?

Денталните импланти, подобно на порцелановите фасети, напълно наподобяват естествените зъби, не само със своя външен вид, но и по грижите, нужни за тяхното поддържане. Макар, че е невъзможно да изгният или да се сдобият с кариеси, те също изискват ежедневно почистване. Въпреки това, тяхното състояние може да се повлияе от заболявания на венците и зъбите.

Поради тази причина е необходимо да бъдат почиствани ежедневно.

За целта не са нужни специални средства, а единствено подходяща паста и четка за зъби. Друго важно условие за запазване на тяхното отлично състояние е периодичното посещаване на зъболекар.

Макар мнозина да считат титаниевите импланти за твърде скъпи, сравнително високите цени на зъбните импланти са напълно оправдани. Те са далеч по-ефективни от всички други алтернативи, напълно незабележими са и ще бъдат една отлична инвестиция за цял живот.

 

 

Хареса ли ти статията?