Периодонтитите на зъбите се разделят на остри, хронични и екзацербирали според начина им на протичане. Острите се развиват скоростно в размките на часове, болките са силни и настъпват бързо. При хроничните болковата симптоматика се развива много бавно. Болният може да има субективни оплаквания от даден зъб много дълго време, преди да се манифестира по-сериозна болкова симптоматика.

Остри периодонтитиОт своя страна острите периодонтити се разделят на серозни и гнойни, според вида на ексудата, който се образува.

Острите сериозни периодонтити се характеризират с разширяване на кръвоносните съдове около зъба, изливане на кръвни елементи от тях и начални костни изменения и разширяване на периодонциума. В началото на процеса болките наподобяват пулпитните. Често болния не може да определи кой е причинния зъб. С напредване на заболяването болката при перкусия става по-осезаема, като в началото при по-продължителен натиск тя може да изчезне.

Нелекуваните сериозни периодонтити преминават в гнойни.

Гнойните периодонтити имат четири фази – периодонтална, ендостална, субпериостална и субмукозна, като те обозначават мястото, където в момента се намира гнойната колекция. Гнойните периодонтити се характеризират със силна болка, болния лесно може да установи причинния зъб – той се чувства като по-висок от останалите зъби. С развитието на процеса болките постепенно се засилват.

През първите две фази – периодонтална и ендостална – страданието на болния се засилва. През тях гнойната колекция минава от периодонталното пространство през костта и достига до надкостницата.

Третата фаза на заболяването, известна още като развитие на субпериостален абсцес, е най-болезнена. По време на нея гнойната колекция повдига периоста, което е свързано със силни болки в зъба, както и лигавицата около зъба е болезнена. Венеца около болния зъб е повдигнат и зачервен. След лизиране на периоста гнойната колекция се разполага под лигавицата. Тази фаза е известна като субмукозен абсцес. През нея болките са по-слаби от колкото в предишната, като отново е налице спонтанна болка, както и болка при перкусия на зъба.

В последната фаза на гнойните периодонтите, болните са относително спокойни, защото болките намаляват. Необходимо е обаче своевременно лечение, защото в последната фаза общото състояние е най-силно повлияно.

Лечение на периодонтитите трябва да бъде своевременно, в противен случай острите периодонтити преминават в абсцеси.

 

 

Хареса ли ти статията?