Лошият дъх е проблем, с който всеки се е сблъсквал. Проблема може да бъде банален – консумацията на даден вид храна или напитка, но лошия дъх може да говори и за по-сериозен проблем, свързан с увреден орган или система.

Независимо от първоизточника на лошия дъх, той води до намалено самочувствие, социални контакти и на изолиране на притежателя му от обществото. Ние от IG Dental лекуваме лошият дъх свързан с проблеми от устната кухина, а при други свързваме нашите пациенти със специалисти.

Кои са причинителите на лошия дъх?

Най-често лошият дъх е следствие от разлагането на хранителни остатъци, разположени в устната кухина. Различните компоненти на храната могат да доведат до доста неприятни миризми при разлагането им. Голямо депо на разлагащи се хранителни остатъци е и езика. Той често не бива почистван при ежедневните хигиенни процедури, за сметка на зъбите. Между неговите папили се натрупват депа от хранителни остатъци, водещи до лош и неприятен дъх от устата.

Други често забравяни места за почистване са апроксималните контакти – междузъбните пространства. Там не може да се достигне с обикновенно четкане на зъбите, а е необходимо ползването на конец за зъби или специални четки за тези пространства.

В повечето случаи се наблюдава лош дъх от устата без наличие на проблеми при ежедневните орално-хигиенни процедури. Тогава трябва да се консултирате със стоматолог. Тогава обикновенно се откриват кариозни лезии на които се дължи дискомфорта.

Друг източник на неприятен дъх е и пародонтозата. При нея възпалението води до изключително неприятен и специфичен дъх от устата. Във всички случаи на лош дъх, появил се заради стоматологичен проблем, е необходимо посещение при стоматолог. Своевременната намеса решава проблема в начален стадий, като по този начин се избягва сложно и скъпоструващо лечение, като в същото време и намесата върху зъбите е минимална и щадяща.

 

 

Хареса ли ти статията?