Избелване на зъби

Една от често прилаганите процедури в стоматологични кабинети навсякъде по света е избелването на зъби. Това е естетична процедура, която може да бъде проведена както в зъболекарски кабинет, така и у дома, но задължително след консултация и насоки от добър стоматолог.

IG Dental предлага изключително ниска цена за избелване на зъби в София в кабинет от стоматолог. Възползвайте се!

Снимки на зъбите на пациент преди и след като са били избелени зъбите му.

Пациент на IG Dental преди и след избелване на зъбите

Избелване на зъби: FAQ

 1. Какво представлява избелването на зъби?
 2. Химично обяснение на избелващата процедура
 3. Защо все повече хора избелват зъбите си?
 4. Видовете избелване
 5. През какви етапи преминава избелването на зъби от стоматолог?
 6. Има ли значение възрастта на пациента?
 7. Болезнена ли е процедурата?
 8. Ефикасни ли са избелващите пасти за зъби?
 9. Безопасно ли е избелването в домашни условия?
 10. Колко време трае ефекта от избелването?
 11. Алтернативи на професионалното избелване
 12. Безвредни ли са домашните рецепти за избелване на зъби?

Избелването на зъби се дели на два вида – кабинетно (извършвано от зъболекар) и домашно. Ние в IG Dental препоръчваме професионалното избелване, тъй като при домашното прoцедурата не може да бъде следена от зъболекар, което от своя страна крие рискове и може да доведе до нежелани ефекти.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗБЕЛВАНЕТО НА ЗЪБИ?

Избелването на зъби е козметична процедура, чиято цел е да възвърне първоначалния ослепително бял цвят на зъбите ни, действайки в дълбочина върху оцветявания и наслагвания по емайла и в дентина на зъбите.

ХИМИЧНО ОБЯСНЕНИЕ НА ИЗБЕЛВАЩАТА ПРОЦЕДУРА

Принципът на избелването е следния: активната съставка е водороден пероксид.

При активирането му той мигновено се разпада на вода и кислородни радикали.

Тези кислородни радикали проникват във вътрешността на зъба. Пигментите, които са оцветили зъбите ни, се намират в каналчетата на дентина и емайла. Веднъж проникнали в тези каналчета, кислородните радикали разкъсват молекулите на пигмента и чрез дифузия тези молекули се извличат обратно навън.

ЗАЩО ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ИЗБЕЛВАТ ЗЪБИТЕ СИ?

Много проучвания сочат, че здравата и блестящо бяла усмивка

 • значително повишава самочувствието
 • е признак на класа и добро положение в обществото
 • намеква за отлична лична хигиена

В наши дни услугата е изключително популярна. Бидейки прилагана ежедневно в денталните практики у нас,

все повече хора прибягват до професионално избелване на зъбите заради достъпната цена и мигновен ефект!

ВИДОВЕТЕ ИЗБЕЛВАНЕ

Начините пациентите да се сдобият с по-бяла усмивка са два: кабинетно избелване или избелване в домашни условия.

При двата вида избелване е необходим стоматологичен преглед и посещение при дентален специалист.

1. Методи за избелване в домашни условия

 1. Избелващи шини – Един от методите на домашно избелване става чрез поставяне на специално изработени избелващи шини, които се правят индивидуално за всеки пациент в стоматологичния кабинет. Те са изпълнени с течност или гел и се носят вечер, когато пациента спи.

  Необходимо е да се прилага най-балансираната доза пероксидни препарати, за да се получи по-бърз и по-силен ефект от избелването, но и то да бъде здравословно и да се предотврати създаването на свръхчувствителност на зъбите или те да се изсушат прекалено много.

 2. Ленти и гелове – Друг метод на домашно избелване е чрез ленти и гелове, които се нанасят върху зъбите. Времето, което отнема този метод, е около 10-14 дни.

2. Избелване в кабинет от стоматолог

IG Dental препоръчва този метод на избелване.

При него процедурата се извършва само и единствено в кабинета на стоматолога и в рамките на едно или две посещения, дори няколко часа, пациентите се сдобиват с така желаният бял цвят на зъбите.

Четири снимки на пациент преди и след избелваща процедура

Лазерно избелване – снимки преди и след процедурата в нашия кабинет

3. Контролирано избелване у дома

При него избелването се осъществява отново с шина и гел, но цялата процедура се следи от стоматолог, който изработва шината индивидуално за пациента и предписва подходящият за него избелващ гел.

Сравнение на видовете избелване

ПоказателИЗБЕЛВАНЕ У ДОМАИЗБЕЛВАНЕ В КАБИНЕТКОНТРОЛИРАНО ДОМАШНО ИЗБЕЛВАНЕ
ВРЕМЕТРАЕНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА 10 – 21 дни2 часа 10 – 21 дни
КАЧЕСТВО НА ИЗБЕЛВАНЕТОПодлежи на съмнение, тъй като процедурата не се следи от специалист. Често се появяват усложнения или ефектът не е този, който пациента е очаквал.Премиум качество. Целият процес се контролира от специалист и се нагажда към вашия индивидуален случай.Добро качество. Голяма част от процеса се контролира от специалист и се нагажда към вашия индивидуален случай.
МЕТОД НА ИЗБЕЛВАНЕЧрез ленти, шини, избелващи сетове закупени от търговската мрежаС избелващ гел, чийто избелващ агент се активира от насочена светлина от лазер или по друг начинИндивидуално изработена шина от зъботехник, която се запълва с избелващ гел, препоръчан от вашият зъболекар
КОМФОРТ НА ПАЦИЕНТАДискомфорт по време на спане заради избелващите шини и лепенки, които се поставят в устата на пациента.Максимално съкратена процедура. Напълно безболезнена.Дискомфорт по време на носене на шината.
КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ИЗБЕЛВАЩИЯТ АГЕНТ6 -7 %, стига до 20 % максимум35 – 44 %6 -7 %, стига до 10 % максимум
КОЛКО ТРАЕ ЕФЕКТА?Варира според качеството на продукта и навиците на пациента.2 годиниВарира според качеството на продукта и навиците на пациента.

Недостатък на домашния метод на избелване е това, че не може да се осъществи постоянен контрол от страна на дентален лекар и са възможни усложнения. Извършена в стоматологичен кабинет, процедурата е под пълен лекарски контрол и ефектът е много по-добър.

ПРЕЗ КАКВИ ЕТАПИ ПРЕМИНАВА ИЗБЕЛВАНЕТО НА ЗЪБИ ОТ СТОМАТОЛОГ?

Процедурата винаги е предшествана от консултация и преглед, при който се установява:

 • какъв оттенък са зъбите на пациента
 • какъв тип е тяхното оцветяване
 • какво може да се очаква като резултат след избелването.

Тъй като всеки пациент има специфичен цвят на зъбите си, стоматологът предлага оптимално подходящ метод на избелване.
Една от съвременните и широко използвани техники е използването на лазер.
В основата на този вид професионално избелване стои не само повърхностното избелване, но и навлизането в дентина. Това гарантира дори още по-траен и по-успешен резултат, при който се наблюдава отлично коригиране на оцветяването.

Подготовка на венците за лазерно избелване

Гингивопротектор (нанесен върху венците)  и избелващ гел върху зъбите преди избелването да започне

Етапи на процедурата

 1. Почистване на плака и зъбен камък
 2. Полиране
 3. Поставяне на предпазител (гингивопротектор), защитаващ меките тъкани от лазерната светлина и от избелващия гел, който се нанася върху зъбите.
 4. Поставяне на избелващата система. В зависимост от нейния вид, тя се активира с лазер или по друг начин.
 5. След избелването се отстраняват избелващия гел и гингивопротектор.

ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ВЪЗРАСТТА НА ПАЦИЕНТА?

Добре е пациентите да са на възраст над 16 години, тъй като в по-ранна възраст тъканите все още не са достатъчно зрели и не притежават нужната плътност и дебелина, за да бъде извършвана процедурата. Освен това е възможно проникване на избелващи вещества в зъбите, което може да причини възпаление на нерв.

БОЛЕЗНЕНА ЛИ Е ПРОЦЕДУРАТА?

Не, тя протича без болка, а когато се прави в стоматологичен кабинет, пациентите могат да бъдат сигурни, че всичко свързано с процедурата ще следва правилата и изискванията за постигане на най-добри резултати, без създаване на дискомфорт в пациента.

Професионалното избелване в стоматологичен кабинет е най-сигурният начин да се сдобиете мигновено с желаните естетични и бели зъби, да общувате и да се усмихвате свободно.

ЕФИКАСНИ ЛИ СА ИЗБЕЛВАЩИТЕ ПАСТИ ЗА ЗЪБИ?

Избелващи пасти могат да бъдат използвани, но ефикасността им зависи от много фактори. Някои от тях са: състоянието на зъбите, хранителни навици, тютюнопушене, консумиране на кафе, червено вино и напитки, които оцветяват зъбите.
При някои пациенти с чувствителни зъби такива пасти не могат да бъдат прилагани, поради високочувствителния емайл. В този случай се препоръчва паста със специална формула за чувствителен емайл.

Поддържането и избелването на зъбите само и единствено с избелващи пасти е невъзможно.

За поддържане на белия цвят на зъбите след избелване се препоръчват специални пасти, които не позволяват храните и напитките да оцветяват емайла и по него да се натрупват петна.

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ИЗБЕЛВАНЕТО В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ?

Не, не е безопасно. При домашното избелване има риск да се получи нараняване и свръхчувствителност на зъбните структури и венците или да не се постигне оптимално добър ефект (зъбите стават на петна).

Да, този вариант е значително по-евтин, но не може да замени избелването в зъболекарски кабинет, при което процедурата се провежда от опитен и добре подготвен стоматолог, който знае как да подобри вида зъбите на пациента, без да навреди на тяхното здраве.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ ЕФЕКТА ОТ ИЗБЕЛВАНЕТО?

В зависимост от начина на избелване, ефектът може да трае от няколко месеца до 2 години. За някои избелващи системи се твърди, че имат постоянен ефект, стига да се правят поддържащи процедури с избелващи шини.

Ефектът е възможно да продължи месеци или години, но е необходимо да се полагат нужните грижи, от които зависи запазването на цвета за по-дълго време. Тези грижи са свързани както с ежедневна орална хигиена, така и с ограничаване от пушене и консумиране на оцветяващи емайла напитки и храни, като шоколад, вино , соев сос и др.

На всеки 6 до 12 месеца е желателно да се правят освежителни процедури.

Един от често задаваните въпроси от пациенти е

Колко тона по-светли ще станат зъбите след процедурата?

Отговорът на този въпрос е доста трудно да бъде акуратен и общовалиден, тъй като всеки човек има своите индивидуални особености, всеки зъб е с различна структура и е оцветен по различен начин.

АЛТЕРНАТИВИ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ИЗБЕЛВАНЕ

Алтернативен метод е избелването чрез жабурене с кислородна вода.

Това е естествен метод за постигане на по-бели зъби и при него не се налага посещение в стоматологичен кабинет. За целта се използва кислородна вода, като първоначално с нея само се напоява четката за зъби и те се четкат. Целта е да се свикне с вкуса на кислородната вода и да може да се усети ефекта върху венците.

След като се свикне с вкуса на кислородната вода, можете да се премине към жабурене. Достатъчно е да се разтвори 1 лъжичка 3% кислородна вода в 50 мл вода. Кислородната вода има не само избелващи , но и антисептични свойства, тя заздравява венците, подобрява състоянието на емайла на зъбите и дори предотвратява появата на кариеси.

Това е единственият алтернативен и безвреден метод, препоръчван от стоматолозите!

БЕЗВРЕДНИ ЛИ СА ДОМАШНИТЕ РЕЦЕПТИ ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ?

Има доста домашни рецепти, с които можем да подобрим цвета на зъбите си у дома. Една от най-разпространените е четкане със сода бикарбонат. Действително содата има избелващи свойства, но този метод не е напълно безвреден, тъй като може да се получи изтъркване на емайла на зъбите, ако се прекали с четкането.


Друг метод е избелването с активен въглен. Това е вещество, което премахва токсините, поради големите си абсорбционни свойства. Когато се използва за избелване на зъби, то е напълно безопасно, няма вкус и се прилага лесно като зъбите се четкат с него. За целта четката се потапя в черния прах, след което зъбите се четкат около 2 минути с кръгови движения. След изплакване може да се използва паста за зъби. Методът е безопасен, но се препоръчва да се прилага за около 1-2 седмици. Крайният резултат са полирани, чисти и по-бели зъби.
Употребата на активен въглен е безопасна, но не се препоръчва за хора с отложен зъбен камък, тъй като активният въглен ще полепне по него и няма да може да се отмие в следващите 24-48 часа. Ако все пак това се случи, се препоръчва да се пие чай, който би могъл да отмие по-лесно активния въглен.

Ефикасността на всеки един метод е различна в зависимост от активните съставки и индивидуалните особености на зъбите на пациента.

Преди да пристъпите към избелване на зъби, ВИНАГИ потърсете мнението на вашия стоматолог, той най-добре може да ви насочи към подходящият метод за вас и да отговори на всички ваши въпроси.

Не по-малко важно е след процедурата да бъдете наблюдавани от специалист, който да ви даде насоки за това как да запазите зъбите си за по-дълго време красиви, бели и здрави.

За повече информация как да направите вашата усмивка ослепително красива, цена за избелване на зъбите или ако имате друг въпрос, касаещ Вашето дентално здраве, не се колебайте да се свържете с нас по телефон или попълвайки контактната форма по-долу.

СВЪРЖИ СЕ С НАШИЯ ЕКИП

Изпрати ни съобщение

Запази час за преглед сега:

4.1/5 - (227 отзива)