Хроничните периодонтити са често срещано заболяване. Те се получават, когато в зъба има остатъчна инфекция. Хроничните периодонтити могат да започнат още и първично. Най-често това се получава при остаряване на пулпата или при наличие на постоянен дразнител.

Един от най-често срещаните хронични периодонтити е грануломатозния периодонтит. Той бива няколко вида – обикновен гранулом, епителизиращ гранулом или кистичен гранулом.

хронични периодонтити
Обикновеният гранулом се състои от елементи на съединителната тъкан. Между формацията от съединителна тъкан има наличие на голям брой клетки на имунната система, както и вирулентни микроорганизми. В периодите на екзацербация имунните клетки, намиращи се в гранулома, увеличават своя брой. Тогава болния започва да има дразнене от причинния зъб, като в зависимост от силата на имунния отговор, то може да премине и в силна болка.

Епителният гранулом е подвид на грануломатозния периодонтит. В образуването му вземат участие епителните остатъци на Malassec. При този тип периодонтит, освен гранулационна тъкан и имунни клетки, във формацията се наблюдават епителни клетки. Установяването на този тип периодонтит може да бъде направен само с помощта на микроскоп.

Кистичен гранулом дава началото на радикуларните кисти. Под действието на специални фактори, в централната част на гранулома се образува кухина, постлана с епител. Именно тази кухина е зародиша на радикуларната киста.

Дифузният периодонтит е друг подвид на хроничните периодонтити. По своята същност, той представлява гнойно-пролиферативно заболяване в костта. Освен костта, в процеса са въвлечени и части от корена на зъба. Обикновенно не водят до сериозни оплаквания от страна на болния.

При по-специфични дразнители може да се чувства дразнене от болния зъб, като характера на болката може да бъде с най-различен интензитет. Този тип периодонтити дава обаче най-чести екзацербации, това ще рече, че такива зъби могат спонтанно да заболят силно и дори да доведат до надуване.

Хроничните, дифузни периодонтити могат да образуват фистули. Наличието на фистула замаскира процеса, защото при обостряне на процеса, образувалия се ексудат има място за изтичане, това обаче не отлага нуждата от лечение.

 

 

Хареса ли ти статията?