Алайнери – може би някои от вас още не са чували тази дума, затова нашата цел е да ви дадем детайлна информация какво представляват и как се използват в естетичната стоматология.

Дефектите в зъбите могат да причинят неестетичен външен вид, загуба на самочувствие и увереност, често човек престава дори да се усмихва.
В течение на доста години този проблем се е решавал и продължава да се решава с помощта на брекети.
Днес искаме да ви представим един по-модерен и хуманен метод на лечение – с алайнери, известни още като прозрачни брекети, невидими брекети, безцветни/невидими шини и пр.

Съвременните технологии и достъпността на 3D принтерите позволява алайнерите в клиника IG Dental да бъдат направени лично от д-р Александър Георгиев така, че да паснат идеално на вашето съзъбие за постигане на максимално удовлетворяващ резултат.

Алайнер - прозрачна шина за зъби

Сравнение на алайнери и стандартни брекети

 

Невидими брекети – наистина ли могат да направят реални чудеса с усмивката?

Естетичната стоматология се развива непрекъснато и дава опция за лечение на криви и разместени зъби със сменяеми безцветни шини от термопластичен материал, наподобяващи прозрачен „капак“ за зъбите.

История на алайнерите

Тази техника стартира в края на 90-те години на миналия век. Тогава са се използвали само алайнери Invisalign. Постепенно на пазара се появяват аналози – става дума за OrthoSnap, Orthocaps и StarSmile. Принципът на всички е един и същ, но Invisalign се произвеждат в САЩ, а Оrthocaps – в Германия.

В клиника IG Dental използваме високотехнологичен дентален 3D принтер, който позволява прецизно и персонализирано изработване на алайнерите, които са съобразени перфектно с анатомията на пациента.

Колко време отнема процеса на лечение с невидими шини?

Процесът е индивидуален и зависи от тежестта на патологията. Невъзможно е бързо да се коригира изкривяването на зъбите, но има възможност процесът на лечение да се направи по-лесен и безболезнен за пациента в сравнение със стандартните брекети. С използването на прозрачни брекети се постига ефективно коригиране на дефектите с минимално неудобство.

Важно е да кажем, че за да бъде ефективно лечението с алайнери, те трябва да се носят през по-голямата част от деня (около 18 часа).

 

Каква е разликата между алайнери и брекети?

Основната разлика между двата вида ортодонтски модела е в естетиката, т.е. дали се виждат, или не.

  1. Прозрачните шини са невидими за другите хора. Човек не изпитва неудобство, когато говори или се усмихва с тях. И обратно, повечето хора с брекети се притесняват, страхуват се, че могат да имат промени в говора и дикцията като вътрешно се стресират от факта, че са с тях. Разбира се, че брекетите днес не са това, което са били в миналото. При тяхната изработка също има голям напредък и те могат да не изглеждат груби и грозни, но въпреки всичко те си остават видими за другите хора.
  2. Шини за зъбиАлайнерите не са фиксирани за постоянно на зъбите, докато брекетите са залепени за тях. Алайнерите могат да бъдат махани преди ядене и миене на зъбите, ако е планирана бизнес или интимна среща, сватба или фотосесия, те могат да бъдат временно извадени.
  3. Стандартните брекети често нараняват устната кухина, предизвикват възпаление на венците, провокират натрупването на плака и зъбен камък. Прозрачните брекети не дразнят бузите и венците.
  4. И накрая, един от основните критерии при избор на ортодонтска система, която трябва да се носи ежедневно, е удобството. Моделът за коригиране на зъбните размествания е като обувките, които носим всеки ден. Той не трябва да причинява груб натиск и дискомфорт. Пациентите ни, които носят алайнери, споделят, че усещането за нещо „чуждо“ в устата им се появява само в първите дни на тяхното носене. В допълнение, използването им не изисква ограничения при избора на храна, отказ от твърди продукти, което е неизбежно при носенето на стандартни брекети.

 

Свържи се с нашия екип

Запази час за преглед сега:

 

3.8/5 - (48 отзива)